Sateh om je vingers bij af te likken! En een pleidooi voor minder vlees!

Steeds vaker hoor ik dat mensen minder vlees willen eten (niet gek na al die nare verhalen in de media). Maar veel mensen vinden het moeilijk om gevarieerd en lekker vegetarisch te koken. Hoewel dit recept niet helemaal past bij de insteek van dit blog (geen kant-en klaar producten) ga ik hem toch plaatsen. Juist voor al die mensen die minder vlees willen eten, maar niet goed weten wat ze moeten klaarmaken. Ik maak het je makkelijk. Dit onderstaande recept wil je klaarmaken! Als je het op hebt kijk je alweer uit naar de volgende keer dat je het gaat maken. Je likt je vingers, de pan, de lepels, je bord erbij af. Het is dus, met andere woorden, een hele goede stimulans om flexitarisch (of vegetarisch) te eten!

Het recept is eigenlijk te makkelijk om hier te vermelden, omdat het meeste werk al gedaan is. We gebruiken namelijk een kant-en klare satesaus met stukjes Quorn! Quorn, wat is dat? Quorn is gemaakt van een schimmeleiwit, behorende tot de familie van de paddestoel. Het heeft een deegachtige substantie dat een beetje lijkt op kipfilet, maar dan luchtiger. Het bevat echter weinig ijzer en geen vitamine B12 en is daardoor geen volwaardige vleesvervanger. Maar goed, niet te vaak eten binnen een gevarieerd dieet en dan overleef je het wel denk ik.

Net als alle bereide sauzen ziet deze in het pakje niet perse heel lekker uit. Laat je daar niet door afleiden.

Net als alle bereide sauzen ziet deze in het pakje niet perse heel lekker uit. Laat je daar niet door afleiden.

Ik voel me heel verheugd dat steeds meer mensen steeds minder vlees willen eten. Niet zo gek met al die nare mediaberichten over plofkippen, paardenvlees, ziektes etc. Voor puur commerciële doeleinden worden de dieren in massaproductie grootgebracht, vetgemest en afgeslacht. Allemaal voor het welbehagen van ons als consument: zodat wij veel en goedkoop vlees kunnen eten. De gevolgen van deze massaproductie zijn niet gering. Om er een paar te noemen:

– Broeikasgassen
Wereldwijd is de veehouderij verantwoordelijk voor 18 % van de broeikasgassen (door toedoen van de mens). Broeikasgassen hebben een slechte invloed op de opwarming van de aarde, smelten van het water etc. Om dit tegen te gaan moet er dus wat aan de veehouderij gedaan worden. Vooral de productie van voer vraagt veel van de energie, wel 75 % (rest is voor verlichting, stalling, verwarming etc). De grond waarop veevoer verbouwd wordt kan in plaats daarvan gebruikt worden voor voedselproductie voor mens. Of, voor een vrij graas-en wandelgebied voor het vee natuurlijk. Zie voor meer informatie deze uitgebreide site van www.ciwf.nl.

Zou jij er niet gek worden?

Zou jij er niet gek worden?

 

– Gezondheidsrisico’s
Doordat de dieren dicht op elkaar gestapeld worden is de kans op ziekte groot. Daarom worden veel dieren preventief volgespoten met antibiotica. En om de groei van de dieren wat te bespoedigen krijgen ze groeihormonen toegediend. Deze stoffen komen uiteindelijk ook terecht in je lichaam. (Lees maar, Bah!) Daarnaast zijn er een heleboel ziektes die niet bestreden kunnen worden zoals de E.coli bacterie, de gekkekoeienziekte en de vogelgriep die een gevaar voor de mens zijn. Recentelijk is ook uitgekomen dat tumoren en rottingsplekken in de snelle productie niet allemaal weggehaald kunnen worden, en dus gewoon op je bord komen te liggen. Hmm, lekker zo’n stukje vlees he.

Lief!

Lief!

Verder ben ik ervan overtuigd dat de stress en angst dat het dier gevoeld heeft nog navibreert in het stukje vlees op je bord. Sommige mensen beweren dat dieren niet kunnen voelen, en dat we onze menselijke gevoelens projecteren op de dieren. Kijk maar eens naar de dieren in onze directe leefomgeving. Een konijn, hond of kat, die ervaren ook angst en blijdschap. Als je ooit eens met een huisdier bent verhuisd dan weet je dat dieren gevoelig zijn voor hun omgeving. Al die stress van hutjemutje wonen, geen buitenlucht, weinig tot geen daglicht, veel te lange transporten en de paniek (en verdriet?) bij het slachthuis. Het gaat allemaal in het vlees zitten en ik geloof niet dat dat erg gezond is. Los nog natuurlijk van de vraag of we dit een ander levend wezen aan mogen doen. Wat, uiteraard, voor mij geen vraag is 😦

Er zijn nog ontelbaar andere redenen waarom we de massaproductie van dieren moeten stoppen. De voordelen zijn talloos: een afname in de broeikasgassen, meer leefruimte voor de dieren, dus gezonder vlees, meer landbouwgrond beschikbaar voor voedsel en vee en meer gelukkigere mensen en dieren. Ik verwijs je graag naar dit filmpje van Marianne Thieme van Partij voor de Dieren, want mooier dan dat kan ik het niet zeggen.

:-)

🙂

Ik geloof ook dat wij als consument vele male machtiger zijn dan we denken. Als wij massaal besluiten dat we iets niet meer willen (zij het bio-industrie of iets anders), dan gebeurt het ook niet meer. We zitten in een geoliede machine van vraag en aanbod, en het dendert maar door totdat één van de twee niet meer meedoet. En helaas is er veel creativiteit en vindingrijkheid aan de kant van het aanbod om te blijven voorzien in een groter wordende vraag. Howel, is dat wel zo? Vragen wij echt om meer vlees, of krijgen we het gewoon door onze strot geduwd? Hoe meer vlees er in de winkels verschijnt, hoe meer we blijven kopen en eten. We lijken zelf wel een kudde koeien die achter elkaar aan hobbelen in de winkelpaden van de supermarkt! Dankzij (gek genoeg) de groeiende ellende van vele dieren wordt de consument gelukkig een beetje wakker gemaakt. We willen geen paardenvlees, we willen geen uitwerpselen op ons vlees, we willen geen tumoren eten etc. Laten we daarom allemaal lekker veel Quorn met satesaus gaan eten! En steeds minder vlees. En als we wel voor vlees kiezen, dan kopen we wel lekker vrij, vrolijk, gezond en gezellig biologisch vlees.

Schermafbeelding 2013-09-18 om 16.10.34

Ok, na deze lange uitwijding weer terug naar het recept. Zoals ik zei is het easypeasy. Maar dan ook echt. Het leuke is ook nog eens dat het heel veelzijdig is. Je kunt de Quorn maken met rijst, noodles, quorn, quinoa of aardappels. Je kunt er prei, paprika, taugé, chinese kool en nog vele andere soorten groenten doorheen bakken. Je kunt er ook apart groenten bij maken, of een salade. Echt waar. Dit recept geeft je geen enkel excuus meer om niet minstens 1 keer in de week vegetarisch te eten. En als je dan toch bezig bent kun je de tweede en derde dag ook wel iets anders vegetarisch koken. Echt waar, je kunt het! 😉 En samen staan we sterk om veranderingen door te voeren. Ik bedoel, als de koe dit kan!

Woehoe daar gaat onze bertha 404 :-))

Woehoe daar gaat onze bertha 404 :-))

QUORN SATE STUKJES MET NOODLES EN PREI
Voor 2 personen

INGREDIENTEN
1 pak Quorn Saté stukjes
2 kleine prei, in stukken van 1-2 cm
1/2 rode paprika, in kleine blokjes
250 gram noodles

BEREIDINGSWIJZE
1. Bak de groenten in boter of olie op middelhoog vuur met de deksel op de pan. Ongeveer 5 – 7 minuten.

Snijden, bakken, pakje Quorn erbij. Keep it nice and simple.

Snijden, bakken, pakje Quorn erbij. Keep it nice and simple.

2. Kook de pasta volgens de bereidingswijze op het pak.
3. Voeg de Quorn bij de groenten. Zorg ervoor dat je het bakje helemaal leegschraapt, want anders krijg je straks spijt.
4. Verwarm het geheel nog 5-7 minuten door.
5. Roer de noodles eventueel door de saus of schep het apart van elkaar op.
6. Finito en eet smakelijk. Verbrand je vingers niet bij het aflikken van de pan :-).

En lekker smullen maar!

En lekker smullen maar!

Plaats een reactie