Paella uit hogere sferen

Het recept van deze paella heb ik van Maria gekregen toen ik onlangs in Spanje was. Maria is de manager van het appartementencomplex waar we verbleven. We hadden gelijk een klik en in haar rappe Spaans/Engels begon ze mij de recepten van traditionele Spaanse gerechten tot in detail uit te leggen. Ze wilde mij wel laten zien hoe paella te maken. Het recept dat ze mij geleerd heeft is een familierecept, bedacht door haar schoonvader die overigens boedhist is. Informatie die er verder weinig toe doet, enkel dat ik dat persoonlijk een interessant detail vind. Paella uit hogere sferen ;-p
Paella kent iedereen als rijst met vis, maar dat hoeft niet altijd. Sterker nog, officieel heeft het gerecht met vis zelfs een heel andere naam. Maar in de wereldse volksmond is paella rijst met vis en groenten.

Maria achter het fornuis

Deze paella is vegetarisch, dat kan niet anders als het door een boedhist bedacht is natuurlijk, maar het mocht van hem ook met kip of vis bereid worden. Ik geef het recept zoals het mij geleerd is door Maria (met een kleine toevoeging van mijzelf, ik kon het niet laten).

Maak deze paella overigens niet als je weinig tijd hebt, want het kost je wel een uur of twee. Het moet namelijk lang op laag vuur pruttelen en er moet regelmatig in geroerd worden. Het is een meditatief klusje: op je gemakje groenten te snijden en af en toe eens wat te roeren. Weer die boedhistische invloed: een goed recept dus om onze mindfullnesstalenten op te trainen ;-).

Tip van het jaar: mijn kinderen smullen hier bij weg. Het is een beetje zoet en zacht, wat ze lekker vinden. En wat papa en mama belangrijk vinden: er zit veel groenten in!!

Ingredienten
Voor 3-5 personen. Aan te passen door hoeveelheid rijst te vermeerderen of vermideren. 

2-3 tenen knoflook
2 groene paprika’s in hele kleine stukjes
2 rode parika’s in reepjes
3 grote worels in kleine stukjes (2x lengte en dan in dunne plakjes)
grote hand snijbonen (stukjes van 1 cm)
2 of 3 tomaten in blokjes
half bakje champignons (klein gesneden)
4 artisjokken, het liefst vers. *
scheut witte wijn (optioneel, dit is mijn invloed)
kortkorrelige rijst (risotto rijst werkt goed)
1/4 theelepel saffraan of 1/2 eetlepel gele kleurstof (de rijst en groenten moet uiteindelijk geel zijn)
citroensap naar smaak (of azijn)
olijfolie, zout en peper

Bereidingswijze 

Knoflook met de groene en rode paprika’s op een lag vuur zachtjes bakken totdat de paprika zacht is. Als de paprika zacht is alles uit de pan scheppen en apart leggen

paprika’s bakken

Eventueel nog wat olijfolie in de pan doen en de wortel, snijbonen op laag vuur 10 minuutjes zacht bakken. Dan de champignons erbij doen en 2 minuten bakken. Tomaten en artisjokken toevoegen en weer even meebakken. De groene paprika er weer bij doen
en alles kort bakken.
Dan een beetje water in de pan doen en kort koken ( 7-10 minuten tot de wortel en bonen niet meer rauw zijn)
Dan meer water  en eventueel ook de witte wijn erbij doen tot alles net onder water staat.
Zoveel als je nodig hebt aan kortkorrelige of dikke rijst erbij roeren tot de rijstkorrels allemaal ondergedompeld zijn in het water.
De kleurstof of safraan erbij doen en op smaak brengen met zout en peper.
af en toe rustig roeren
Let op!! Je mag de rijst niet afgieten dus houd goed in de gaten wanneer je weer wat water bij moet gieten, en doe er vooral niet teveel tegelijk in. Al het water moet geabsorbeerd worden door de rijst.
Serveren met de reepjes rode paprika (eventueel van velletje gestript) mooi over de rijst gedrappeerd
En een beetje citroensap.
Buen provecho!

Paprika’s mag je ook iets mooier drapperen dan ik hier gedaan heb 🙂


* Als de artisjokken niet vers te krijgen zijn verkopen ze bij veel Turkse supermarkten bevroren artisjokharten. Lekkerder dan uit blik, maar die kunnen ook gebruikt worden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s