In dit artikel ga ik mijn keukengeheim voor gehakt prijsgeven! Ik gebruik namelijk altijd een basisspakket aan smaakmakers voor gehakt, ongeacht welk gerecht ik ermee maak. Of het nou een Italiaanse lasagna is of Mexicaanse tortilla’s, de volgende ingrediënten zitten er altijd in. Ok, daar komen ze (tromgeroffel…): nootmuskaat, kaneel en ketjap. En uiteraard ook zout, peper, knoflook en ui. Dat is hem. Het geheim van de chef! Het geheim heeft iets te maken met het recept van vandaag, want dat zijn…..gehaktballen. Onderstaand recept is een zeer geslaagde variant van een experiment waar ik al een tijdje mee bezig ben, namelijk een goeie combinatie te maken van gehakt met olijven.
Het idee om olijven aan gehakt toe te voegen is uit nood geboren toen ik eens bij mijn ouders was en voor ze kookte, maar ze geen knoflook in huis hadden. Omdat ik het gehakt toch wat wilde opfluffen heb ik de kelder en koelkast afgezocht naar iets bruikbaars. In de koelkast vond ik een bakje olijventapenade en hoewel ik twijfelde of het qua smaak zou werken, trok het feit dat er knoflook in de tapenade zat me over de streep ;-). Wie niet waagt, wie niet wint. En het bleek gelukkkig goed te werken, want gehakt en olijven gaan heel goed samen. Zo goed, dat ik sindsdien vaker experimenteer met deze twee ingrediënten om tot een soort supercombinatie te komen.
Experimenteren tijdens het koken vind ik superleuk! Voorheen noteerde ik zelden iets van wat ik maakte in de keuken. Ik onthield in grote lijnen wat ik aan ingrediënten gebruikte en probeerde het een volgende keer na te maken. Wat nooit helemaal lukte natuurlijk. En dat was ook niet erg, want de vrijheid om weer opnieuw dat creatieve proces in te duiken was net zo leuk. Maar ik merk dat het een nieuwe dimensie met zich meebrengt om recepten op te schrijven, want dan kan ik veel beter voortborduren op wat ik eerder gemaakt heb. En als het dan de juiste balans aan smaken heeft, kan ik het vastleggen om nog eens te produceren. Sommige dingen zijn het gewoon waard om nog een keer gegeten te worden, en opgenomen te worden in dit online kookboek natuurlijk ;-). En deze pastasaus met gehaktballen is daar zeker een van!
Voor de gehaktballen heb ik mijn eigen recept keurig opgevolgd en de saus is gaandeweg in creatieve vrijheid ontstaan. Een perfecte balans van het kookproces voor mij. En ook een perfecte balans van smaken, want het was een groot succes bij manlief EN bij de kinderen. En dus ook bij mijzelf :-).
Als je dit recept gaat maken, is er nog een aan te raden ingrediënt: namelijk vrijheid. Het geeft niet als je meer kaneel gebruikt of minder olijven. Dan wordt het vast ook erg lekker. Het is toch fijn om in vrijheid te onderzoeken en te leren, in vrijheid kun je creatief zijn en onstaat je eigen unieke creatie (van een goeie bal gehakt haha ;-))
1/4 theelepel kaneel
1/2 tl nootmuskaat
1 grote teen knoflook geperst
1/2 of een 1//4 kleine ui in hele kleine stukjes
1/4 tl chilipoeder (of minder als je niet te pittig wil)
2 tl worchestirshire saus
2 tl ketjap
1 groot ei of 2 middel
2 handjes broodkruim/gestampt beschuit (niet te droog, niet te nat)
8 groene olijven fijngehakt tot hele kleine stukjes
zout en peper (let op met de peper als er ook chilipoeder in zit)
boter om te braden
parmezaanse kaas
Doe de boter in een diepe bakpan en bak de gehaktballenrondom bruin en laat ze kort op middel vuur bakken (2 minuten).
Haal ze dan uit de pan en leg ze op een bord even apart.
Doe de spekreepjes erbij en bak kort. Doe dan de champignons in de pan en bak ze ook kort mee, gevolgd door de pijnboompitten en de doperwten.
Breng op smaak met zout en peper.
Het was heerlijk! Dank je wel en ik kijk uit naar je andere recepten!
Lieve groet, Inge
Wat fijn te horen, Inge. Dank je wel! Meer pasta coming up 🙂
Hola Sanne!
Mij kun je ´s nachts wakker maken voor gehakballen (thank god dat je ze overal ter wereld kunt maken!) en dus heb ik je geheime ingredienten vandaag gebruikt. Vooral de kaneel was een verrassing! Ik heb waarschijnlijk wel iets te enthousiast met het kaneelpotje gestrooid, waardoor het misschien net te zoet werd, maar het was weer heel lekker. Wat een goede combinatie, bedankt voor de tip!
Ik ga het complete recept ook nog een keer maken, maar deze keer heb ik kleine gehaktballetjes gemaakt in een lekkere en supermakkelijke tomatensaus: een pot gepelde tomaten in de blender doen samen met wat takjes verse basilicum en ondertussen in een klein koekenpannetje twee rode uien en vier tenen knoflook zachtjes bakken. Voeg hierna de gebakken uitjes bij de tomaten in de blender en breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en oregano. Even blenderen en daarna over de gebakken gehaktballetjes gieten. Nog even laten pruttelen en serveren met tagliatelle, parmezaanse kaas en een salade.
Buen provecho! Kiek
Ja gehakt in het algemeen vind ik ook lekker, en het is veelzijdig en goed te combineren met van alles en nog wat. Ik ga jouw pastasaus ook maken, ideaal om zo’n snel receptje te hebben en het klinkt heel lekker. xx Sanne
Van sommige ingrediënten moest ik – hardhandig opgevoed in de traditionele Italiaanse keuken als ik ben – even slikken. Ketjap in een pastasaus??? Maar ik ben om 🙂 Heerlijk recept, Sanne! xx
Haha, ja een beetje multicultural denken en je krijgt verrassende combinaties. Fusion cooking, heet dat ook wel :-). X