Bloemkoolsoep, verwarmend en verlichtend.

Zon, regen, zon, regen, zonregenzonregenzonregen. Het gaat maar door deze zomer. We kunnen er niet zoveel mee he! Ideaal weer dus voor soep. Soepjes zijn eigenlijk altijd wel lekker. Als het warm is kun je ze koud, warm of lauw eten en als het koud is kun je de soep lekker heet maken. Je kunt soep als voorgerecht eten, als hoofdgerecht of als tussendoortje. Soep is echt, met andere woorden, gewoon heel cool!

In het Engels hebben ze een mooie uitdrukking die ik van toepassing vind op soep: comfort food. Er is geen goed Nederlands equivalent voor deze mooie uitdrukking. Dan kom je bij troosteten, of troortgerechten uit. Het dekt niet helemaal de lading vind ik. Met de Nederlandse uitdrukking denk je aan iets dat je eet als je verdrietig, ongelukkig of moe bent. Het is nog net geen emotie-eten. Terwijl met de Engelse term je denkt aan gerechten worden die ons verwarmen en ons een plezierig en fijn gevoel geven. En niet alleen als we ons verdrietig of ongelukkig voelen, maar ook als het buiten gewoonweg pleurisweer is en we ons ‘comfycosy’ willen verwarmen. Het klinkt wel knusjes dus. De Nederlandse term komt wat zwaarder over, alsof je toch een klein beetje een probleem hebt met eten ofzo. Nee de Engelse term heeft dat niet. De Engelse term klinkt verwarmend en verlichtend. En zo proeft ook deze bloemkoolsoep. Comfortably gezond, comfortably lekker en comfortably snel klaar! 🙂

BLOEMKOOLSOEP
voor 4 personen

INGREDIENTEN
Halve bloemkool, in kleine roosjes (ongeveer 500 gram)
500 ml kippenbouillion (of groentebouillion)
100 ml melk
1 prei, witte gedeelte gesneden
1 teen knoflook, gesneden in kleine stukjes
zout en peper
Boter om te bakken

BEREIDINGSWIJZE
Smelt wat boter in de pan doe de knoflook erbij. Voeg de bloemkool toe en bak kort. Doe daarna de prei erbij, kort bakken tot alle ingrediënten warn zijn geworden. Voeg de bouillion en melk toe (tot alles net onder staat) en laat het geheel 10 -15 minuten koken, totdat de bloemkool zacht is geworden. Pureer de soep dan met staafmixer of in een keukenmachine. Als de soep niet fluweelzacht wordt en een beetje brokkelig blijft, doe er dan nog wat vocht bij (melk, water, bouillion). Je kunt zelf bepalen hoe dik je de soep wil hebben afhankelijk van je behoefte aan dat comforty feeling dat je van de soep wil krijgen. Hoe dikker hoe meer comforty in mijn opinie 🙂
Breng eventueel op smaak met peper, zout en/of nootmuskaat. Ik gebruik meestal alleen nootmuskaat.

Serveer eventueel met wat fijngesneden verse kruiden, zoals bielsook of koriander.

Comfort food, of het nou regent of niet, het is altijd goed.

Advertenties

One thought on “Bloemkoolsoep, verwarmend en verlichtend.

  1. Pingback: Kaasstengels en sesamstengels | kruidenrek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s