Beenham met mosterd en honing uit de oven

Mijn zwager komt uit Engeland en een van de geweldige Britse tradities die hij heeft geïntroduceerd is de ‘Sunday roast‘! Op zondag houden ze het koken simpel door een schaal vol te gooien met vlees en groenten en die dan in de oven te stoppen. Het huis ruikt heerlijk, het eten ziet er mooi uit en het zorgt voor een feestelijk gevoel. Bij ons is de “Sunday roast” inmiddels afgekort tot een ‘roast”, want wij eten het op elke willekeurige dag van de week. Elke dag is goed genoeg voor een feestje! 🙂

Een roast is trouwens ook ideaal als je visite krijgt, want je kunt veel snijwerk van tevoren voorbereiden. Dan zet je de schaal 1-2 uur in de oven (afhankelijk van het soort vlees) en kun je je met je vrienden en/of familie vermaken. Meestal eten wij kip* als we roast maken, maar nu heb ik eens wat anders gedaan, en een roast gemaakt met beenham*. Deze hoeft niet zo lang in de oven, en de kans is erg klein dat dit vlees droog wordt. Met kip en rollade b.v. is die kans er wel. Dit is dus een echt “idiot proof” recept dat iedereen kan maken.

Je kunt de groenten aanpassen aan wat er in seizoen is. Een greep uit de groenten die het erg goed doen bij een roast zijn: aardappels, wortels, pastinaken, zoete aardappels, champignons, uien, knoflook en paprika (wel met kip, niet zo lekker met varken). Maar je kunt ook alleen aardappels bij het vlees in de oven doen, en groenten los erbij serveren. Het maakt niet uit!
Keep it simple, keep it fun! 🙂

* Hoe een dier leeft en wat een dier eet gaan hand in hand samen met de voedingswaarde van het vlees dat op ons bordje komt te liggen. Hoe gezonder, vrijer en stresslozer het bestaan van een dier, hoe gezonder en lekkerder het vlees zal zijn. Daarom kies ik altijd biologisch vlees, en anders wel vlees van een scharrelslager. Je betaalt wat meer, maar je krijgt er ook meer voor terug. 

BEENHAM MET MOSTERD EN HONING UIT DE OVEN
INGREDIENTEN
Beenham ongeveer 5oo gram
(spuitfles) honing
5 el mosterd (zachte mosterd, niet de pittige)
6 takjes rozemarijn, de blaadjes eraf/ ongeveer 2 el gedroogde rozemarijn
1 tn knoflook
2 cm gember in kleine stukjes
zout

Voor erbij (bv):
2 grote uien in kwarten of achten
2 tenen knoflook in de schil geplet
krieltjes (met of zonder schil)
champignons in kwarten
1 of 2 losse takjes verse rozemarijn

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

2. Pureer de mosterd, rozemarijnblaadjes, gember en knoflook met een staafmixer en pas eventueel de smaak aan tot hij naar wens is.

3. Leg de beenham in de ovenschaal en besprenkel hem met zout. Drappeer daarna de honing erover (een knijpfles is het makkelijkste) tot er een glanzende laag over de ham is. Strijk daarna de mosterdsaus erover en daarover nog wat honing.

3. Zet de ovenschaal in de oven en stel deze in op 50 minuten (10 minuten per 100 gram) en kook ondertussen de aardappels 10 minuutjes, snijd de uien en champignons.

4. Haal de ovenschaal even uit de oven. Leg aardappels, uien, knoflook, champignons en de verse takjes rozemarijn ook in de schaal. Besprenkel alles met zout en olijfolie en zet de schaal weer in de oven.

5. Controleer halverwege of alles nog goed gaat. Voor een knapperig bruin laagje kun je de laatste 5 minuten de grill even aanzetten voor een optimaal resultaat (als dit voor het vlees teveel is kun je die bedekken met wat aluminiumfolie).

Eet smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s