Lekkere romige pasta met spek en groentjes

Als je een tijd in het buitenland woont, welk eten uit Nederland ga je dan missen? Wij zijn momenteel in Amerika op bezoek bij vrienden die hier wonen, en onze koffer zat op de heenweg vol met pindakaas, hagelslag, borrelnootjes en nog veel meer dingen die ze missen hier in de VS. Wat ik mis als ik langere tijd in het buitenland ben is de boterham. De gewone, degelijke Hollandse bruine boterham. Onze vriend hier in de VS is een erg goede kok en maakt om die reden zijn eigen brood, want over het Amerikaanse brood is hij niet te spreken. Tot zover heb ik dus mazzel hier in Amerika.

Nederland mag wat mij betreft best wat trotser mag zijn op ons brood. Bijna nergens is het verse bruine brood zo lekker en veelzijdig als in Nederland. Hoe de Fransen het voor elkaar krijgen wereldwijd bekend te staan om hun pains, baguettes en croissants is een kwestie van goede marketing geweest. Begrijp me niet verkeerd. Het is allemaal erg lekker, als ze vers van de pers komen. Heerlijk zelfs. Maar het is weinig voedzaam wit brood en binnen een dag al oud en taai. En toch hoort het bij het Franse cultuurgoed. Als land is Nederland best bescheiden wat dat betreft. Ik ben er helemaal voor om ons Nederlandse bruine brood tot cultuurgoed te bombarderen!  Voedzaam, lang houdbaar, veelzijdig en erg lekker.

In al haar eenvoud: de bruine boterham!

We kunnen wat dat betreft best iets minder “normaal” en “gewoon” doen. En b.v. iets meer naar de gepassioneerde Italianen kijken als die het over hun eten hebben, wat ze erg graag en veel doen. Elke stad maakt een pasta op zijn eigen unieke manier, en die manier is dan ook DE beste en enige manier. Je hoort het ze zeggen. Met de handgebaren driftig meepratend over hoe zorgvuldig en nauwkeurig de smaken gebalanceerd zijn. En hoe geweldig de olijven uit hun streek zijn. En in die en die streek is het allemaal net niet, want WIJ hebben de BESTE olijven et etc. Als een Nederlander zijn brood zou aanprijzen dan zou het meer zo gaan: “wat we allemaal erg lekker vinden en wat we toevallig ook best goed kunnen klaarmaken zijn onze broden. En daar zijn we best een beetje trots op. Al zegggen we het zelf….”. Nee mensen. Het brood in Nederland is het BESTE brood dat er is.

Pasta. Ja pasta, dat kunnen de Italianen erg goed. En precies daarom heb ik er een van ze gejat! 🙂 Maar hem wel een beetje aangepast, door er wat groenten doorheen te doen. En door te zeggen, dat als je ham in plaats van spek wilt gebruiken dat nog steeds lekker is, En dat je meerdere soorten groenten kunt gebruiken, net wat je in huis hebt. De basisingredienten zijn room, spek en ei, maar de rest is flexibel, en daarom zou ik deze pasta ook nooit een pasta carbonara willen noemen. Pasta carbosanna misschien ;-).

Dit is een pasta voor als je niet zoveel tijd hebt, of zin, om te koken. Als je zin hebt in een comfycosy pastaatje. Je hebt hem snel op tafel staan en hij  kan eigenlijk niet mislukken (tenzij je het ei niet roert, want dan heb je omelet..ook lekker). Het zijn ook nog eens toegankelijke smaken voor kinderen. Als mijn kinderen later eens een langere tijd in het buitenland zijn dan is dit misschien wel het eten dat ze zullen missen. Zelfs als ze in Italie zijn hihi ;-).

INGREDIENTEN
(voor 4 personen)

400 gram pasta
150 gram pancetta (of ontbijtspek)
1 grote teen knoflook
2 handjes doperwten (bevroren doperwten vind ik lekkerder dan uit een potje)
7 sugar snaps in kleine stukjes gesneden
klein blikje mais (wonderlijk lekker erbij)
250 ml room
1 ei
100 gram geraspte parmezaanse kaas
snufje nootmuskaat
snufje chilipoeder
snufje zout
verse pepers uit de molen
olijfolie of roomboter om in te bakken
verse basilicum ter garnering

BEREIDINGSWIJZE

1. Bak spek in een hete pan tot het knapperig is. Haal ze uit de pan en leg ze op een papiertje om af te koelen.
2. Zet water op voor de pasta en kook deze zoals op de verpakking aangegeven. Houd twee eetlepels kookvocht apart.
3. Ondertussen op laag vuur knoflook fruiten in olijolie. Zet het vuur lager en doe de room in de pan samen met de groenten. Laat de groenten warm worden in 5 minuutjes. Doe dan de kaas en het ei erbij. Goed roeren en niet laten koken. Het ei dient als bindmiddel, niet als omelet 😉
4. Hak de afgekoelde spek in kleine stukjes en voeg deze bij de saus, samen met alle kruiden.
5. Giet de saus dan bij de pasta en roer goed zodat de saus aan alle kleine macaronietjes of spaghettietjes kan beklijven.
6. Serveer met verse kruiden (basilicum of peterselie) en extra parmezaanse kaas.

Mama Mia!

Advertenties

2 thoughts on “Lekkere romige pasta met spek en groentjes

  1. Hee Sanne, dit was lekker! Ikzelf heb, bij gebrek aan sugar snaps, nog een klein stronkje broccoli en een halve paprika toegevoegd, want dat had ik nog in huis. Het was makkelijk om te maken én érg smakelijk, dank je wel! Saludos, Kiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s