Duizend-en-één-nacht koekjes, met oranjebloesem en pistache

De meeste koekjes zijn makkelijk te maken. Af en toe dan maak ik er weer eens een paar en dan denk ik, dat zou ik vaker moeten doen. Het is zo simpel, het heeft iets feestelijks, het huis ruikt heerlijk, je kunt ze heel makkelijk uitdelen en je kunt er ook nog eens lekker creatief op los gaan. Je kunt ze maken als je zelf een feestje geeft of als cadeau voor iemand. Of gewoon, omdat je er zin in hebt.

Deze koekjes hebben een oosters teintje door het oranjebloesemwater en de pistachenootjes. Vandaar de naam, duizend-en-één-nacht koekjes. Oranjebloesemwater kun je bij de toko krijgen en tegenwoordig ook bij de Turkse of Marokaanse winkels. Je kunt het ook vervangen door rozenwater of het helemaal weglaten en dan heb je gewoon een zandkoekje met pistache….maar dan mag je het geen duizend-en-één-nacht koekje meer noemen 🙂

Wie heeft al een hap uit dat koekje genomen? Ik? Nee, echt niet!!!

Duizend-en-één-nacht koekje
INGREDIENTEN 

200 gram bloem
150 gram koude boter
1 eidooier van een groot ei
75 gram suiker
zout
1 el oranjebloesemwater
100 gram pistachenoten

BEREIDINGSWIJZE

1. Maak van bloem, boter, eidooier, suiker, zout en oranjebloesem een beslag en zet deze ongeveer een half uur in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 175 graden en leg bakpapier of alluminiumfolie op een bakplaat. Hak de pistachenoten fijn in een vijzel of keukenmachine, maar zorg dat er nog wat grove stukjes tussen zitten. Strooi een beetje bloem op je werkblad.
3.  Haal beslag uit de koelkast en rol het in een cilindervorm. Rol het beslag dan door de gehakte pistache. Snijd de rol in plakjes van ongeveer 1 cm en maak ze een beetje platter. Probeer de pistacenootjes langs de rand te houden.

Rol het beslag door de gehakte pistachenootjes

4. Zet de bakplaat een half uur in de oven, of tot de koekjes een mooie goudbruine kleur hebben. Haal ze dan gelijk uit de oven laat ze heel even afkoelen, maar niet te lang, want er is niks lekkerder dan warme koekjes vers uit de oven!!! Strooi wat poedersuiker over de koekjes.

yummie!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s