Een ‘om-de-tuin-leid-Burger’ (of hoe je je kind om de tuin kunt leiden om hem te laten eten)

Maar ook als je geen kinderen om de tuin hoeft te leiden, te manipuleren en te bedriegen is dit een heel lekker recept voor je om te proberen! 🙂 Heerlijke burgers met een twist (wat dat is vertel ik je straks). Of je nou groot bent of klein, oud bent of jong dit lust echt iedereen!

Wat betreft het manipuleren, om de tuin leiden en bedriegen, dat is onderdeel van het takenpakket van een ouder. Als je weinig creativiteit ontwikkelt op dit gebied dan krijg je weinig gedaan van je kleine. Soms zijn er dingen die jij graag wilt (omdat je weet dat het goed is voor je kind), maar waar de kleine absoluut geen zin in heeft. Dan kun je kiezen voor de gewone-strijd of je kunt kiezen voor de creativi-strijd (net bedacht nieuw Nederlands woord :-)). Zo is er bij onze jongste een kleine strijd gaande over groenten eten, en dan vooral het gebrek daaraan. Bekend verhaal voor veel ouders geloof ik. Onze jongste schuift gerust een bal gehakt in een keer naar binnen, maar groenten schuift hij weg met een heel duidelijk en resoluut: ‘nee! Neenee!’. Behalve frites (officieel een groentesoort), die hij net zo graag eet als vlees; zoals onderstaande anekdote duidelijk maakt.

Dit weekend hadden we een buurt BBQ en de kleine zat aan de kindertafel waar ook andere kindjes zaten. Duidelijk angstig voor al die concurrentie besloot hij om zoveel frietjes als maar mogelijk in zijn kleine knuistjes te stoppen en daar lekker uit weg te knabbelen. Als we nieuwe frites op zijn bordje legde zag je hem denken hoe hij die nieuwe lading het beste bij de rest van zijn voorraad kon stoppen. Daarvoor moest hij toch een lading loslaten en de andere frietjes erbij peuteren met die kleine dikke vingertjes. Heel schattig en komisch om te zien! Maar ja, die andere groentjes moeten toch ook echt naar binnen, kleintje!!!

Bord leeg, knuistjes gevuld: lekker knabbelen maar!

En wat ik daar dus op bedacht heb is het volgende, het geheim van mijn ingenieuze plan der misleiding en bedrog! Het is eigenlijk zo simpel dat het een beetje een anti-climax is. Ik heb namelijk een heerlijke sappige burger gemaakt gevuld met vitaminerijke-groenten. That’s it. Let wel, het voldoet niet aan de schijf-van-vijf normen, maar het is in ieder geval wat, en beter dan niks (en groot worden deden ze in de oorlog ook, denk ik dan altijd maar). Het is een heel lekkere burger geworden voor zowel junioren als senioren. Dus als je geen klein grut om de tuin hoeft te leiden kun je met een gerust hart eens deze ‘om-de-tuin-leid-burgers’ proberen. Zeker de moeite waard!

Wat betreft de enigszins bizarre naamvoering van deze in identiteitscrisis verkerende burger ;-). Ik had laatst een artikel gelezen dat kinderen meer groenten eten als deze een leuke naam krijgen. Vandaar dat ik het wel geinig vond deze burger een gekke naam te geven. En met dat artikel is ook wetenschappelijk bewezen dat misleiding en bedrog wel degelijk effectief en veroorloofd zijn om dingen van je kinderen gedaan te krijgen (waarvan jij weet dat ze goed voor ze zijn, maar zijzelf daar nog geen zicht op hebben). Need I say more!! 🙂

INGREDIENTEN OM-DE-TUIN-LEID-BURGER
Voor 4 personen

400-500 gram gehakt
1 teen knoflook
1 kleine rode ui, in hele kleine stukjes gesneden
1/2 aubergine geraspt
1/2 courgette geraspt
2 tomaten, ontveld en in hele kleine stukjes
2,5 el provencaalse kruiden
1 groot ei
2 tl kaneel
3 tl paprikapoeder
2 el ketjap en/of
1 el worchestershire saus
1 grote hand gestampt beschuit/broodkruim
zout en peper
Optioneel: pijnboompitten en/of kaas toevoegen voor een wat volwassenere versie.

NB. Je kunt ook wat meer maken en dit invriezen voor een andere keer.

BEREIDINGSWIJZE
1. Doe het gehakt in een grote mengkom. Met een knoflookpers de knoflook erbij en de rest van de ingrediënten. De groenten kun je in een keukenmachine doen om ze heel klein te krijgen, of met een handrasp.
2. Meng alles goed en pak met een lepel een schep gehakt. Draai hier een grote bal van en druk hem dan plat. Herhaal dit tot het gehakt op is.
3. Smelt boter of olijfolie in een braadpan en bak de burger aan beide kanten bruin, bak ze tot ze gaar zijn, ongeveer 15-20 minuten op medium vuur (afhankelijk hoe groot ze zijn).

Nu zijn de kleine stukjes groenten nog te zien, maar als het vlees straks is dichtgeschroeid dan zijn de kleine manipulaties zo weggemanipuleerd 😉

4. Voor kinderen aan het koken: bedenk dan ondertussen een hele coole naam, zoals bumba-burger, dora-burgers, burger a la lightning Mcqueen, barbie-burger (:-)) en zo kun je nog allerlei varianten bedenken.

Hoewel ze een goed oog hebben voor details, die kinderen van mij, en vooral met eten, deze kleine stukjes groenten hebben ze over het hoofd gezien. Haha! Missie geslaagd!

Ja hoor schat, neem maar lekker een stuk vlees…..

4 thoughts on “Een ‘om-de-tuin-leid-Burger’ (of hoe je je kind om de tuin kunt leiden om hem te laten eten)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s