Velly velly good: Vegetarische curry met ei en ricotta

Magie. De wereld is er mee doorspekt. En dan bedoel ik niet perse de magie van tovenaars en heksen, maar de magie van alledag en van het leven zelf.  In de vorm van zwangerschap en geboorte bijvoorbeeld. Het idee dat er twee levende wezentjes uit mij zijn gekomen vind ik in toenemende mate steeds magischer. Hoe groter en eigener (als dat een woord is) ze worden, hoe gekker het idee. Ik weet dat het iets heel nauurlijks is en dat het al duizenden jaren gebeurt en we lopen met z’n miljoenen hier op aarde rond, dus wat dat betreft “normaal”, maar toch…. ik blijf het is wonderlijks en magisch vinden.

Een ander voorbeeld is de magie van de liefde. Want liefde is immers niet te meten, niet te vangen, niet te bewijzen, en toch hebben we het allemaal gevoeld en worden er liedjes aan gewijd en boeken over geschreven, plegen mensen er moorden voor of gedragen ze zich als zotten met hun hoofd in de wolken. De liefde komt in zoveel geuren en smaken. De liefde voor je ouders is anders dan de liefde voor je zus of broer en die is weer anders dan de liefde voor je vrienden en de liefde voor je geliefde is weer anders dan de liefde voor je hond en de liefde voor de liefde voor het leven is ook weer van een heel andere orde.

Liefde en koken gaan hand in hand als je de internationale gezegden erop naslaat: ‘de liefde van de man gaat door de maag’ kennen we hier in Nederland; in het Duits kennen ze hem ook ‘Liebe geht durch den Magen’, en in het Engels zeggen ze ‘The way to the heart is through the stomach’. En ja, ook koken is iets magisch: hoe je van al die verschillende ingrediënten een samenhangende maaltijd maakt, met kruiden en poedertjes en temperatuurtjes in de weer zijn; hoe bepaalde smaken juist verwarmd moeten worden en andere beter koud gegeten kunnen worden. Dat is magisch. Maar ook op een andere niveau hebben koken en eten iets wonderlijks. Ze zorgen namelijk voor mooie, dierbare en soms spannende (iets eten dat heel freaky is, zoals een gefrituurde sprinkhaan bijvoorbeeld) herinneringen; het brengt je terug naar je kindertijd, bij je oma aan tafel die altijd van die lekkere soep maakte; of het brengt je terug naar een reis die je ooit eens hebt gemaakt, of een vakantie. Wat dat betreft heeft eten een bindend element: het brengt mensen samen. Iedereen heeft herinneringen die met eten te maken hebben, en daar  raakt het iets wezenlijks van de mens dat door iedereen herkend wordt. In India wordt de herinnering aan oma teweeggebracht door een curry en in Noorwegen door een schapenkop, maar het gevoel erachter is overal ter wereld hetzelfde, ook al zijn de smaken anders. En dat is de magie van koken en eten.

Het maken van een curry vind ik misschien wel het meeste lijken op het maken van een magisch brouwseltje. De magie spat je om de oren, en je neus. Al die verschillende plantjes, kruiden, poedertjes die zich stapsgewijs emulgeren, binden, verwarmen en tot een heerlijk ruikend, heerlijk smakend geheel vormen. De curry die hieronder beschreven staat is een makkelijk recept vergeleken bij veel andere curry’s, omdat je niet zelf een currypasta hoeft te maken. Het enige dat je nodig hebt zijn een paar potjes kruiden. En die zijn zeker de moeite waard om aan te schaffen als je die niet al in de keuken hebt staan. Want niet alleen kun je ze gebruiken voor tal van andere gerechten; je wilt ze vooral hebben omdat je deze curry vaker gaat maken! Dat is de magie van dit recept! 😉

Om Ah Hum (zegen dit eten in Sanskriet)

INGREDIENTEN CURRY VAN EI EN RICOTTA
Recept aangepast uit kookboek “De complete Aziatische keuken” 

4 hardgekookte eieren
1 tl kurkuma
1 laurierblad
1 grote ui, gesneden in kleine stukjes
1-2 grote tenen knoflook geperst
2 cm gember in hele kleine stukjes
2 tl korianderpoeder
1,5 tl garam masala (kerriepoedersoort te koop in de meeste supermarkten)
0.5-2 tl chilipoeder (optioneel en naar smaak)
200 gram tomatenblokjes uit blik
1 el tomatenpuree
125 dl water
200 gram gebakken ricotta (in blokjes)
2 el yoghurt
100 gram diepvriesdoperwten
sap van een halve citroen of limoen
gehakte verse koriander
zout en peper
boter/olie om te bakken

BEREIDINGSWIJZE
1. Zet de oven aan op 200 graden en leg de ricotta in een ovenschaal en zet deze ongeveer 20 minuten in de oven. Zet ondertussen de rest van de ingrediënten klaar.

Let the magic begin!

2. Doe de kurkuma in een bakje en rol daar een voor een de gekookte eieren doorheen zodat ze bedekt zijn met de kurkuma.

eitjes door de kurkuma rollen (ik had visite, vandaar de hoeveelheid eieren)

3. Doe boter of olie in een pan en bak de eieren tot ze rondom lichtbruin zijn gekleurd. Haal ze uit de pan en houd ze apart.

eitjes bakken

4. Fruit vervolgens ui, knoklook, gember en laurierblad op matig vuur tot de ui glazig is. Voeg dan koriander, garam masala en eventueel chilipoeder toe, en bak nog even kort.

hmmmmm wat ruikt dat lekker!

5. Doe tomatenblokjes, tomatenpuree en water erbij en laat de curry 5 minuutjes pruttelen. Voeg dan de eieren, ricotta, yoghurt, citroen/limoensap en doperwten toe en laat de smaken zich vermengen en alles goed warm worden. Doe als laatste de verse koriander erbij. Serveer met rijst, bloemkoolroosjes (met kerriepoeder) en naanbrood.

Achchese bhojon kijie! Eet smakelijk!

Tip van de chef: Deze laurierbladeren zijn echt super! Koop geen andere meer, want deze hebben superveel smaak en kun je b.v. ook gebruiken om gekookte groenten wat meer op te spicen. Ze zijn te koop bij de toko’s.

Advertenties

3 thoughts on “Velly velly good: Vegetarische curry met ei en ricotta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s