Heerlijk hersftige pompoensoep

Het is herfst, de blaadjes aan de bomen worden geel, rood en bruin en beginnen langzaam van de bomen te vallen. Het is soepentijd, en voor mij, met name pompoensoepentijd. Pompoen is echt zo’n comfortfood ingrediënt. Het maakt niet zoveel uit wat je ermee maakt, je voelt je er gelijk warm, gevuld en vervuld van. Je kunt er verschillende kanten mee op, zo kun je er prima een vegetarische soepje van maken, maar met uitgebakken spekjes heb je een hartige variant. Je kunt een lichte soep maken als voorgerecht, maar je kunt hem ook wat meer gebonden houden met creme fraiche, een beetje brood erbij, en dan heb je een maaltijdsoep.

Afgelopen weekend heb ik drie pannen pompoensoep gemaakt. Een vriendin van mij vroeg mij haar te helpen met koken, want ze moest voor een grote groep mensen een lunch maken. Het was mooi weer, dus we hebben in het zonnetje de uitjes, knoflook en gember gesneden, terwijl we tegelijk weer even de tijd hadden om goed bij te kletsten. Dat samen koken en snijden heeft iets knus (en buiten in de zon is het nog beter). Een paar jaar geleden, toen we thuis nog geen strakke planning hadden om de kinderen gevoed en gewassen in bed te hebben liggen, op een tijdstip dat we zelf ook nog wat aan onze avond hebben, kookten De Daan en ik ook regelmatig samen. Dan kozen we wat recepten uit en stonden we een paar uur in de keuken te snijden, te bakken, te braden en te koken. Gezellig met een wijntje erbij.

En zo’n maatje in de keuken heeft nog een voordeel ook: die kun je namelijk mooi de pompoen laten snijden, terwijl jij je, uiteraard, met de inhoudelijke kant van het koken bezig moet houden ;-). Het snijden van een pompoen is namelijk niet het leukste wat er is. Het is best een harde groente om doorheen te komen. Het is op zich best te doen hoor, als je een scherp mesje en een stevige ondergrond hebt. Maar sls je daar geen zin in hebt, en je hebt geen keukenhulpje rondlopen, dan heb ik “une truces speciales” voor je: bestrijk de pompoen met olijfolie en zet hem een half uurtje in de oven (175 graden) of zolang hij nodig heeft om zacht te worden. De pompoen is dan zo zacht als boter en je kunt er moeiteloos kleine stukjes van snijden. Veel mensen gooien de schil van de pompoen weg, dat is echt ZONDE!! Want daar zit juist heel veel smaak in. Maak de pompoen van tevoren wel goed schoon onder de kraan met een borsteltje, of nog beter, laat dat doen… 🙂

Heerlijk herfstige pompoensoep

INGREDIENTEN POMPOENSOEP
Voor 4 personen

1 kleine pompoen, in sukjes
2 wortels, in stukjes
1 ui
1 grote teen knolfook
1 cm gember
1 tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
1 laurierblad
500-1500 ml (groenten)boullion
zout en peper
Boter of olie om te bakken

Een staafmixer, blender of keukenmachine

Alle ingredienten klaarleggen en snijden

BEREIDINGSWIJZE
1. Snijd de ui, knoflook en gember in kleine stukjes. Ze worden nog gepureerd, dus hoeft niet al te netjes. Fruit ze dan tesamen in een soeppan op mediumvuur, totdat de ui glazig is. Voeg dan de kruiden toe en bak 1 minuutje mee. Doe de gesneden pompoen en wortel erbij en roer alles goed door voor ongeveer 3 minuten.

Ui, knoflook, gember, pompoen, wortel en laurier zijn kort gebakken

2. Doe dan het laurierblaadje in de pan en voeg de boullion toe. Net zoveel totdat de pompoen net onder water staat. Je kunt altijd nog water toevoegen. Laat de soep 15 – 20 minuten zachtjes pruttelen met de deksel half op de pan. Roer af en toe door.

NB. Als je de pompoen van tevoren in de oven hebt gehad, dan kun je de kooktijd verkorten. Laat het dan 5-max 10 minuten zachtjes pruttelen. Dan krijgen de smaken wel de kans om zich goed te vermengen.

Even laten pruttelen

3. Als de pompoen zacht is geworden, haal je het laurierblaadje eruit (ben ik eens vergeten en dat is niet zo lekker) en pureer de soep met een staafmixer, blender of een keukenmachine tot het een mooi geheel is. Waarschijnlijk is het wel nodig om boullion of water toe te voegen. Je kunt de dikte van de soep naar eigen voorkeur bepalen.

Eet smakelijk!

Serveersuggesties: met uitgebakken spekjes, met verse koriander, met creme fraiche, met kruidenroomkaas, met tortillacroutons, met een scheutje room en vast nog heel veel andere manieren.

Advertenties

9 thoughts on “Heerlijk hersftige pompoensoep

  1. Ik krijg hier trek van! En pompoensoep is zo lekker, ook bij warm weer hoor! Ikzelf maak ´em altijd in de snelkookpan (zo´n handig ding!) met veel kerrie, kokosmelk en kippenbouillon, maar de volgende keer ga ik de uitgebakken spekjes en tortillacroutons proberen! Ik heb trouwens gehoord dat kinderen dol zijn op pompoensoep, die slobberen zó een kommetje weg. Doen ze dat bij jou ook? x

  2. Tja, wat wil je met zo´n goed kokkie als mama, dan krijg je zo je voorkeuren natuurlijk! Ik zal het recept binnenkort op Mayo Enzo plaatsen, mét schil want die kende ik nog niet! Heb jij trouwens ook een recept voor pompoen uit de oven? Hoe lang en met welke ingredienten? Fijn weekend! x

  3. Met of zonder schil kan allebei. Wel goed schoonmaken! En ik zou niet te grote stukjes doen, want dan duurt het garingsproces langer. Ik krijg ineens inspiratie: een hartige pompoentaart met gekarameliseerde bacon…ga ik eens proberen. Dank je 🙂 xx

  4. Pingback: Kaasstengels en sesamstengels | kruidenrek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s