Spicy appel-dadel taart

Ik wilde de gangbare appeltaart eens oppimpen, er een beetje spice aan geven. De standaard appeltaart vind ik erg lekker, maar ik wilde er eens wat anders mee doen. Een paar weken geleden was ik met mijn  vriendin ‘Han’ op stap en we kwamen terecht bij een piepklein theehuisje in Wageningen, “Tante uit Marokko” heet het. We kregen verse muntthee en aten een soort gevulde pizza met spinazie en feta, heel lekker en knus zaten we binnen terwijl het buiten hard waaide. We raakten aan de praat met de eigenaresse en deelden onze kookervaringen. Van haar kreeg ik het idee om dadels in de appeltaart te doen. Zij gebruikt dadels om de suiker voor een groot deel mee te vervangen. Dat vond ik een leuk idee, en heb ik in mijn achterhoofd gehouden. Maar voor mijn plannen om de appeltaart te transformeren had ik meer nodig dan alleen maar een toevoeging. De inspiratie bleef een beetje uit, maar vorige week moest het dan toch gebeuren, want ik kreeg een zakje appels van mijn schoonmoeder die perfect zijn om in taarten te verwerken. En daar lagen ze op het aanrecht, te wachten op hun revolutionaire rol in de appeltaarttransformatie.

En toen kwam het idee, ’s avonds voor het in slaap vallen wist ik het ineens: de sinaasappel-vodka-chili taart  (het recept waarmee dit blog is afgetrapt), maar dan met appels en dadels. Dat ging hem worden. Dus toen ik de volgende ochtend wakker werd wilde ik niets liever dan aan de slag. Maar ja, een taart bakken met twee kleine kinderen die het liefst aan je been zijn vastgeplakt (juist als jij iets voor jezelf wilt doen) is niet zo handig. Maar waar een wil is is een weg, en wie niet probeert die weet het ook niet: dus hoppa, de kinderen op het aanrecht gezet en bakken maar. Het ging supergoed en het was ook heel erg gezellig met z’n drietjes. Er was geen ruzie, niemand is van het aanrecht gevallen, er waren geen ernstige snij-of brandwonden en bovenal, er trad geen verveling in om na 2 minuten weer iets anders te gaan doen. De kinderen hadden genoeg afleiding, denk aan appeltjes eten, druifjes eten, beetje drinken en mandarijntjes pellen. Ze zijn net hun moeder: geef ze genoeg te eten, en je heb geen kind aan ze…zo herkenbaar :-).

Gezellig taartje bakken met z’n allen!

En dan de taart. Hij is superlekker geworden. Lekkerder dan de originele versie, vinden zowel ikzelf als mijn wederhelft. Nu zijn wij de enige die allebei de varianten gegeten hebben, dus veel publiek is er nog niet om een mening te geven. Ik heb de taart geproefd toen hij warm was, koud was en op kamertemperatuur was, en de laatste heeft mijn voorkeur. Dan komen de smaken wat beter tot hun recht, en proef je de appels het beste. Wees vrij om nog te experimenteren met de hoeveelheid dadels ten opzichte van de hoeveelheid suiker als je wilt. Misschien vind je het lekker om meer dadels toe te voegen en dan zou je wat minder suiker kunnen gebruiken, of juist andersom.

Spiced up appeltaart

INGREDIENTEN SPICY APPEL-DADELTAART
Aangepast recept via Not Quite Nigella, die het uit een tijdschrift heeft.

Voor de taart
170 gram zachte boter
175 gram fijne suiker
schil van een hele sinasappel
3 grote eieren, eigeel en eiwit apart
75 gram speltmeel (of gewone bloem mag ook)
150 gram amandelmeel
0.75 ml witte wijn
200-300 gram appels in kleine blokjes
100-150 gram dadels in kleine stukjes
1 tl kaneel
snufje nootmuskaat
snufje zout

Voor het glazuur
125 ml water
sap en reepjes schil van 1 citroen
75-150 gram suiker  (naar smaak)
2 kleine gedroogde chilies (meer of minder naar smaak)
2,5 el vodka
4-5 dadels, door de lengte in de helft gesneden
BEREIDINGSWIJZE
1. Verwarm de oven voor op 170 graden celsius. Bekleed een taartvorm van 20 cm doorsnede met bakpapier, en vet de randen in met boter.
2. Meng boter en suiker in een grote kom. Voeg daar de rasp van de halve sinasappel aan toe. Meng het goed en voeg dan 1 voor 1 de eidooiers toe. Meng dan de helft van de bloem en de helft van het amandelmeel, en daarna de rest van de bloem en het amandelmeel om en om erbij doen. Voeg de wijn toe. Klop het eiwit op en voeg het toe aan het beslag. Doe dan de appels, dadels en de kruiden erbij en roer alles goed.
3. Giet het beslag in de taartvorm en zet deze ongeveer 45 minuten in de oven. Controleer of het deeg gaar is door er een scherp mes of een sateprikker in te steken, als deze er droog uitkomt is de taart klaar.
4. Vijftien minuten voor de eindtijd van de taart kun je de saus maken. Alle ingredienten in een pannetje doen en laten warmen tot het een mooie lichte siroop is.
5. Laat de taart een klein beetje afkoelen, en zet hem dan omgekeerd op een bord en prik met een sateprikker gaatjes in de taart. Giet het glazuur over de taart en leg de chillies en de reepjes citroen mooi neer (deze dienen als garnering en niet perse om opgegeten te worden). De taart smaakt het beste op kamertemperatuur.

6 thoughts on “Spicy appel-dadel taart

    • Succes! En als je speltmeel hebt dan heeft dat ook de voorkeur boven gewoon meel 🙂 Laat je me weten wat je van de taart vindt? Ik had trouwens nog een ideetje voor deze taart, maar die moet ik de volgende keer uitproberen: om er uitgebakken spek in te doen, voor een hartig accent. Ik denk aan het volgende: spekreepjes (niet te dun niet te dik) met honing of maplesyrup besmeren en 15-20 minuten in de oven (200 graden) en dan in hele kleine stukjes door het beslag doen. Eventueel hetzelfde doen met walnoten of pecannoten. Ik weet het nog niet, maar het is een goede reden om de taart snel weer te maken 🙂

  1. Zou dat lekker zijn: spek in een zoete taart? Wel een leuk idee, want een spek-appel pannenkoek met maplesyrup is ook erg lekker! (ohw, nu krijg ik zin in pannenkoeken…) Je kindjes zijn trouwens ook erg cute, wat gezellig zo samen in de keuken!

  2. Wat een origineel recept! Ga ik zeker proberen. Volgende week ben ik jarig, dus een goede gelegenheid, lijkt me zo :-). Gebruik je gedroogde dadels of verse dadels? x

  3. Pingback: Bananenbrood met chili-vanillesaus, en een scheutje vodka | kruidenrek

Geef een reactie op kruidenrek Reactie annuleren