Frietjes van zoete aardappel (Bataatfriet)

De lekkerste friet eet je uit een puntzak. Is mijn persoonlijke mening, maar ik weet een heleboel mensen met mij. Kijk maar eens om je heen als je in de stad loopt. Maar hoe komt dat? Want praktisch is het eigenlijk niet: je krijgt er vette vingers van; de mayonaise blijft aan je handen plakken als je de zak induikt voor die laatste frietjes onderin; de frietjes die bovenop liggen zijn ondergedompeld in saus en helemaal zompig, terwijl de frietjes die helemaal onderin liggen, langs de zak geschraapt moeten worden om er nog een kloddertje saus aan te krijgen. Misschien is het juist wel de hele belevenis eromheen dat het eten van friet uit een zakje zo populair maakt. On the positive side: het ziet er leuk uit en je krijgt er warme handen van. Maar het heeft waarschijnlijk ook wel iets nostalgisch, friet uit zo’n puntzakje.

Al een paar maanden maak ik frietjes van zoete aardappel. Dit in het kader van list en bedrog voor de kinderen. Zoete aardappel eten ze niet, behalve als ik het in de vorm van frietjes maak. Dan zijn ze op voor je er erg in hebt. Als je geen kinderen hebt, dan is het nog steeds een aanrader om deze frietjes eens te maken. Tot nu toe stelen ze de show als er volwassen (geldt niet voor iedereen ;-)) vrienden komen eten. Deze variant op de aardappelfrietjes zijn namelijk heerlijk en je kunt ze opfluffen in smaken waar je zelf zin in hebt. Ze zijn niet zo vet, want ze worden in de oven gebakken. Wel met olijfolie, maar dat is een gezond voedingsbestanddeel en houdt je jong (lees maar)!

Het recept staat al een tijdje klaar om gepost te worden, maar ik kom maar geen geschikte foto maken. Maar nu heb ik er dan eindelijk een paar gemaakt die het vereeuwigen waard zijn. Zijn die kleine kindervingertjes niet ook om op te eten 😉

Home-snackbar

FRIETJES VAN ZOETE AARDAPPEL

INGREDIENTEN
Voor 4 personen

4 zoeten aardappelen, geschild
4 el olijfolie
1 kleine tl paprikapoeder
1 kleine tl komijnpoeder
1 kleine tl knoflookpoeder
snufje chilipoeder (naar smaak)
zout en peper

BEREIDINGSWIJZE
1. Verarm de oven voor op 22o graden.
2. Probeer een zo rechthoekig mogelijke vorm van de aardappel te maken, door aan alle kanten een dun plakje eraf te snijden, (zie foto) en snijd dan dikkere plakken af, en snijd deze vervolgens in reepjes: de frites, en leg ze op een met aluminium beklede ovenschaal.

Snijd aan alle kanten, ook boven en onder, plakjes van de aardappel, zodat deze zo rechthoekig mogelijk wordt.

3. Meng olijfolie en kruiden in een kommetje en smeer met een kwastje de frites ermee in en ze de schaal ongeveer 20 minuten in de oven. Controleer na een kwartier hoe het gaat en bepaal hoe lang ze nog moeten. Zonder grill worden ze niet krokant, maar zacht. Ook lekker. Wil je ze liever krokant, dan kun je de laatste 5 minuten de grill aanzetten. Ze blijven altijd wel een beetje zacht.

ingesmeerd en wel…klaar voor de gril

Alternatieve smaaksensaties: met sesam-maan-of komijnzaadjes; met honing of ahornsiroop door de olie; met komijn-en korianderpoeder; met gember(siroop, vers, poeder); met geraspte kaas en komijn; met rozemarijn-knoflook olie (rozemarijn en knoflook in de olie een nachtje laten staan en over de frietjes smeren); en vast nog veel meer lekkere combinaties. Nieuwe inspiratie is altijd welkom, dus als je zelf nog een idee hebt voor een goede smaakcombi, laat het me weten.

yammmie

Advertenties

3 thoughts on “Frietjes van zoete aardappel (Bataatfriet)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s