Pasta met groentenpesto

Al eerder schreef ik over hoe standvastig de Italianen kunnen vasthouden aan hun oeroude familierecepten en specifieke ingrediënten, die, uit de eigen streek uiteraard, altijd beter en lekkerder zijn dan wanneer ze elders vandaan komen. Ik vind het altijd heel mooi om te zien en te horen: die passie, die overtuiging. Voor mijzelf echter geldt dit niet. Begrijp me niet verkeerd, ik houd van kwaliteit, maar ik houd meer van vrijheid en creativiteit. Zo is er ruimte voor nieuwe dingen, en daar vaar ik beter bij dan wanneer alles bij het oude blijft (lees: moet blijven). Zo is er gisteren tijdens het koken bijvoorbeeld een nieuwe pesto ontstaan. De inspiratie kwam van een recept met maïspesto dat ik vorig jaar eens van internet heb geplukt. Gisteren is mijn eigen variant daarvan onstaan en die smaakte ons allemaal erg goed, dus die mag gedeeld worden :-).

Het is zo leuk om al kokend te ontdekken wat je eigenlijk aan het maken bent :-), hoe een plan zich ontvouwt in je hoofd en hoe dat dan ook netjes allemaal samenvalt met wat er op het aanrecht gebeurt. En als het dan ook nog eens goed smaakt, dan is het helemaal mooi rond. Deze pesto is op zo’n manier ontstaan, terwijl ik aanvankelijk een ander idee in gedachten had. Het is in feite een pesto maar met toevoeging van maïs, wortel en champignons. Gezond nog ook dus. Ik geloof dat ik er ongeveer een half uurtje mee bezig ben geweest, dus een vrij vlotte maaltijd. En als tip voor de volgende keer, zeg ik, maak een dubbele hoeveel voor in de vriezer. Altijd handig!

Lekker bakkie pasta 🙂

PASTA MET GROENTENPESTO
Voor 4 personen

INGREDIENTEN
400 gram pasta
2 grote wortels
2 teentjes knoflook, in kleine stukjes
150 gram ontbijtspek/bacon/vegetarische bacon
140 gram mais
4 champignons in kleine stukjes
4 grote el pijnboompitten, en extra ter garnering
olijfolie, 50-100 ml, of meer
80 gram parmezaanse kaas (of gran pardano), en extra ter garnering
bosje basilicum, houd wat apart voor de garnering
50 gram sperziebonen in kleine stukjes
handje doperwten
100-200 ml room, optioneel en naar eigen smaak
peper en paprikapoeder

NB. vegetarische bacon komt qua smaak in de buurt van echte bacon, maar haalt het niet met het crunchgehalte. Het is desalniettemin een prima alternatief vega-of flexitariërs. Ze zijn alleen in kleine stukjes te krijgen, dus dan is het handigste om ze bij nummer 6 als eerste in de pan doen, en daarna de stappen weer volgen.

BEREIDINGSWIJZE
1. Zet water op voor de pasta, en snijd ondertussen de wortel: twee keer in de lengte, en dan in dunne plakjes. Dop ook de sperziebonen en snijd ze in stukjes van een halve cm. Kook deze de laatste 7 minuten met de pasta mee. De laatste 3 minuten kook je de bevroren doperwten mee.
2. Verhit olijfolie in een bakpan en bak op een zacht vuur knoflook en wortel. Verhoog na 3 minuten het vuur en voeg de bacon toe, schuif wortel dan naar de randen van de pan. Bak de bacon krokant en leg het apart.
NB. Vergeet niet de groenten bij de pasta te doen 🙂
3. Voeg mais, champignons en pijnboompitten toe in de pan met de wortel en bak op medium vuur nog een kleine 5 minuten. Roer af en toe, en doe ondertussen kaas, basilicim en 50 ml olijfolie in een keukenmachine of bakje voor de staafmixer, en voeg daar dan de groenten aan toe, en mixen maar. Voeg eventueel meer olijfolie toe om de juiste textuur te krijgen.
NB. Zitten de doperwten al in de pasta?
6. Als de pasta klaar is, doe je deze in een pan met olijfolie en voeg de groentepesto erbij. Hak de bacon in stukjes en doe deze ook door de pasta. Goed roeren en voor meer romigheid kun je er naar eigen smaak room bij doen. Eventueel kun je er nog wat hele pijnboompitten en gesneden, verse basilicum door roeren. En natuurlijk de geraspte kaas voor over de pasta, omdat sommige tradities toch in ere moeten worden gehouden ;-).

Eet smakelijk!

Ps. voel je vooral heel erg vrij om in plaats van wortel, sperziebonen en doperwten ook andere groenten te gebruiken. Denk aan brocoli, spinazie, paprika etc.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s