Peace Koekies (zonder eieren)

Sibbling rivalry, heet het in het Engels. In het Nederlands hebben we daar geen goede vertaling voor, omdat we geen woord hebben voor het woord sibling. Hoewel we geen vertaling hebben voor “sibbling rivalry”, dat betekent niet dat het niet voorkomt in Nederland. In mijn huis bijvoorbeeld, is het aan de orde van de dag. Onze dochter van 2,5 en zoon van 1,5 duwen, slaan, trekken aan haren en bijten er op los: ik heb de één op schoot en de ander gaat huilen; de één is leuk aan het spelen en de ander wil ook, maar mag niet meedoen; of de één heeft een leuk speelgoedje en de ander moet dan ook persé dat speelgoedje hebben; (en deze slaat werkelijk alles) de één moet huilen en de ander begint ook maar vast, want anders komt die misschien aandacht te kort, waardoor de eerste boos wordt op de tweede; etc etc. Het hoort erbij, het is ook verder niet zo erg. Vergeleken met wat er op wereldniveau allemaal gebeurt aan “ruziemakerij” valt dit natuurlijk in het niet. 

Het begon heel voorspoedig…er werden zelfs grapjes gemaakt

De oudste wilde koekjes bakken, en aangezien het de vorige keer zo goed ging heb ik ze allebei op het aanrecht gezet. Maar vandaag ging het er wat minder vredig aan toe dan de vorige keer. En er was geen peertje, appeltje, rozijntje of sapje dat voor de juiste afleiding kon zorgen helaas. Het was oorlog. Dus met mijn haren, trui en handen onder het beslag heb ik de kinderen allebei op een aparte stoel gezet om ze even te laten uitrazen en ben ik maar even gaan doen wat je op zo’n moment het beste kan doen: koekjesbeslag eten haha. En ik moet zeggen, het werkte heel goed. Ik weet niet hoe het voor de kinderen was, maar ik voelde me een stuk beter 😉

Het eerste leed trad in…

Toen de kinderen eenmaal waren uitgeraasd en uitgetierd heb ik ze weer op het aanrecht gezet en mochten ook zij het koekjesbeslag verslinden. En het leuke aan dit beslag is dat er geen rauwe eieren in zitten, dus het is ideaal beslag als je koekjes bakt met kinderen. Het beslag heeft de laatste onvrede tussen de twee rivaliserende kinderen doen verdwijnen en ze waren al snel weer dikke vriendjes.

En ze hebben zelfs geholpen met uitsteken van de koekjes.

Het recept is ontstaan doordat ik geen eieren meer in de koelkast had staan, en dus moest improviseren. Ik vond nog een blikje gecondenseerde melk waarmee ik aan de slag ben gegaan. Ik wilde iets maken in het kader van Sinterklaas/winter, dus heb ik geprobeerd om speculaas na te bootsen. Iedereen die ze gegeten heeft vond ze lekker en kon een tweede of derde niet laten liggen, dus een succesvolle omprovisatie!
Je kunt in plaats van deze kruidensamenstelling vast ook een kant en klaar koekkruidenmengsel gebruiken. Het is wel makkelijker, vooral als je niet alle kruiden in huis hebt. De hoeveelheid van dit beslag is genoeg voor ongeveer 50 koekjes van 4 cm doorsnee. Met nadruk op het woord ongeveer, want we hebben van het beslag gesnoept (uit pure noodzaak om de vrede te bewaren uiteraard ;-).

NB. Voor een goed idee om de resterende gecondenseerde melk te gebruiken, klik hier!

Wat een schatjes!

PEACE KOEKIES
Voor ongeveer 50 koekjes, van 4 cm doorsnee

INGREDIENTEN
50 ml geconcentreerde melk
50 ml water
3 kruidnagels
1 el kaneel
3 steranijs, optioneel
dikke plak gember ontdaan van schil, optioneel
3 reepjes sinaasappelschil
1 tl koekkruiden
200 gram bloem
150 gram rietsuiker
75 gram boter
50-75 gram pinda’s, gecrusht

BEREIDINGSWIJZE
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Doe melk, water, kruiden en sinaasappelschil in een pannetje en zet op een laag vuur, breng het tegen de kook aan en zet het vuur weer wat lager zodat het net niet kookt. Laat de pan nu 10 minuten onder af en toe roeren op het vuur.
3. Doe ondertussen de bloem en suiker in een kom en stamp de pinda’s fijn in een vijzel.

Time management, terwijl de melk op het vuurtje zet je de rest vast klaar

4. Voeg dan de boter in blokjes aan de melk toe en roer goed. Giet het melkmengsel via een vergiet bij de bloem en kneed het tot een mooi deeg. Kneed ook de pinda’s erdoor. Zet het beslag dan een half uur in de koelkast.

Giet melk door het vergiet zodat sinaasappel, steranijs en kruidnagels achterblijven. Misschien dat wat van de kruiden zijn samenglonterd, duw die dan met een lepel of buigzame spatel door het vergiet.

4. Er zijn 3 mogelijkheden om koekjes te maken:
a. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit met een deegroller zodat het overal even dik is en steek met vormpjes de koekjes uit.
b. Rol het deeg zodat het een ronde staaf is, en snijd hier plakjes van ongeveer een halve cm af.
c. Draai kleine bolletjes van het deeg en druk ze plat op de bakplaat.
5. Zet de koekjes een kwartiertje in de oven, en haal ze er dan gelijk uit. Laat ze van de bakplaat af afkoelen.

Laat ze niet langer dan 15 minuten in de oven om de optimale structuur te krijgen!

Eet smakelijk, PEACE 🙂 !    

 

 

EEN ORIGINEEL RECEPT VAN KRUIDENREK

 

 

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Peace Koekies (zonder eieren)

  1. Pingback: Zriga, Tunesische pudding in een Sinterklaasjasje…pardon, manteltje :-) | kruidenrek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s