Zriga, Tunesische pudding in een Sinterklaasjasje…pardon, manteltje :-)

Dit recept is een aanpassing van Tunesische Zriga, een soort pudding. Het recept is vrij eenvoudig en ik gebruik het als basisrecept om mee te variëren afhankelijk van seizoen of gelegenheid. De basis is zacht en een beetje zoet, dus dat maakt het makkelijk om mee te combineren. Oorspronkelijk gebruiken ze in Tunesië geranium-oranjebloesem-of rozenwater als smaakmaker. Ik heb het eens gemaakt met stukjes gecarameliseerde gember erin en met diverse fruitsoorten werkt het ook goed. In het kader van Sinterklaas heb ik nu een duo gemaakt: eentje met speculaaskruiden, en een variant met rozenwater.

Dit recept heb ik vooral geplaatst ter aanvulling op een ander recept dat op dit blog staat, namelijk die van verschrikkelijk verlavend lekkere koekjes. Voor allebei de recepten heb je gecondenseerde melk nodig, dus kun je het blikje in een keer opmaken. En om de kruisbestuiving compleet te maken, kun je (beslag van) de koekjes ook gebruiken voor in de pudding. Het wordt dan wel een heel zwaar dessert, dus serveer het dan b.v. in kleine schaaltjes.

 

PUDDING (Zriga)*

INGREDIENTEN
Voor de basis
4 eieredooiers
2 el suiker
1 blikje gecondenseerde melk
5 volle el maïzena
1 dopje rozenwater, meer of minder naar smaak
Aanvulling op basisrecept
2 el speculaaskruiden, proef eerst je kant-en klare mengsel om te bepalen hoeveel je denkt nodig te hebben
een beetje koekjesbeslag, optioneel
3 of 4 koekjes, optioneel
of 2 handjes pepernoten, optioneel en naar smaak

BEREIDINGSWIJZE
1. Doe de eidooiers, suiker en gecondeseerde melk in een grote pan en klop alles een paar keer goed door elkaar.
2. Roer de maïzena los met een blikje water (het blikje van de gecondseerde melk). Roer deze door het eimengsel en doe er nog drie blikjes water bij.
3. Breng langzaam al roerend in één richting aan de kook en laat het kort koken.
4. Verdeel de pudding over twee pannen en voeg in één pan de speculaaskruiden en in de andere pan het rozenwater toe. Roer eventueel koekjes door de blanke pudding.
5. Laat de pudding kort afkoelen en doe ondertussen koekjesbeslag in de schaal/schaaltjes/kommetjes waarin je de pudding wil serveren. Ik heb de twee puddingen samen in één schaal gedaan en elk in aparte kleine bakjes. Wees creatief, kijk wat voor mooi servies er in je kast staat om de pudding in te serveren. Om de pudding wat op te stijven kun je hem in de koelkast zetten.

Ook zonder Sinterklaasfeest is het een lekker dessert

* Dit recept is een aanpassing uit het boek “Arabia, onze culturele reis”, van Merijn Tol en Nadia Zerouali. 

Advertenties

One thought on “Zriga, Tunesische pudding in een Sinterklaasjasje…pardon, manteltje :-)

  1. Pingback: Peace Koekies (zonder eieren) | kruidenrek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s