Samosa’s met frisse yoghurtsaus

Sinds een half jaar wonen wij in een nieuw huis en bij dat huis hoort een stuk gezamenlijke grond. Samen met de buren hebben we besloten een deel van de tuin als moestuin in te richten en een deel als sociale ontmoetingsplek met een jeu de boule baan en bankjes.
Een paar zaterdagen hebben we samen gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Aanvankelijk kon ik nog best meedoen, met wat zand scheppen en bloemetjes in de aarde planten. Maar toen het aankwam op het plaatsen van bielzen kon ik echt niet bedenken hoe ik daar  bij zou kunnen helpen. Behalve dan met de catering.

De gezamenlijke tuin op het moment dat ik nog mee kan werken :-)

De gezamenlijke tuin op het moment dat ik nog mee kan werken 🙂

Het was koud buiten, dus wilde ik iets warms maken. Ik dacht gelijk aan Samosa’s die ik een tijd geleden had gemaakt. Vol met groenten, dus nog “gezond” ook. 🙂 Het is een vegetarische snack die je moet frituren, maar als je een gezondere variant wilt maken kun je ze natuurlijk ook in de oven bakken. Door erover te schrijven krijg ik er gelijk weer zin in :-).

NB. Er blijft flink wat bladerdeeg over waarmee je deze lekkere kaasstengels zou kunnen maken.

Samosa's met yoghurtsaus

Samosa’s met yoghurtsaus

SAMOSA’S MET FRISSE YOGHURTSAUS
24 stuks

INGREDIENTEN
2 middelgrote aardappelen, in blokjes
80 gram doperwten (diepvries)
45 gram gedroogde abrikozen (of krenten, rozijnen, sultana’s)
4 el verse koriander, gesneden
1-2 el ketjap
2 tl komijnpoeder
1-2 tl chilipoeder, naar smaak meer of minder toevoegen
1/2-1 chilipeper, gehakt
1/2 tl kaneel (of speculaaskruiden)
1/2 citroen, rasp en sap
24 plakjes bladerdeeg, ontdooid (voor restjes bladerdeeg klik hier)
olie om in te frituren

FRISSE YOGHURTSAUS
8 el Griekse yoghurt
1 kleine tl komijnpoeder
1-2 tl knoflookpoeder
grote hand verse munt, gesneden
grote hand verse koriander
sap halve citroen

BEREIDINGSWIJZE
1. Haal bladerdeeg uit de vriezer en leg de velletjes verspreid neer, zodat deze kan ontdooien. Snijd en kook de aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar.
2. Doe ondertussen alle ingrediënten (behalve bladerdeeg en olie) bij elkaar in een kom en roer alles goed door. Doe de aardappels erbij als ze klaar zijn.
3. Schep 1 el van het mengsel net iets onder het midden van het bladerdeeg. Maak de randjes een beetje vochtig met water, zodat het blijft plakken. Vouw dan twee tegenovergestelde hoeken naar elkaar toe en druk de randen tegen elkaar aan. Snijd met een mesje de vorm van een halve cirkel en druk de randen dicht met een vork zodat je een motief ziet.

Maak halve cirkels en breng een motief aan met een vork

Snijd halve cirkels en breng een motief aan met een vork

4. Verhit een ruime laag olie in een diepe koekenpan (ongeveer 2-3 cm) en bak de samosa’s mooi bruin. Ongeveer 2 minuten per kant. Laat ze uitlekken in een met keukenpapier beklede schaal om overtollie olie op te vangen.

Lekker bakken

Lekker bakken

5. Serveer met de yoghurtsaus (alle ingrediënten bij elkaar in een kom en roeren maar).

Eet smakelijk!

Eet smakelijk!

Origineel recept van Kruidenrek

Advertenties

2 thoughts on “Samosa’s met frisse yoghurtsaus

  1. Pingback: Kaasstengels en sesamstengels | kruidenrek

  2. Pingback: Minced Pies Reinvented | kruidenrek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s