Ossobucco: comfort food zoals het bedoeld is.

Heb je zin om lekker te koken? Heb je zin in echt “comfort food” waar je helemaal warm en blij van wordt? Dan is dit het gerecht om te maken: Ossobucco. Kalsvleesschenkel in het Nederlands. Het is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in Italië. Milaan om precies te zijn. Zoals alle Italiaanse gerechten kent het een lange traditie van ingrediënten die absoluut wel en absoluut niet gebruikt mogen worden. Zo is de traditionele versie zonder tomaten en zonder groenten. De moderne versie kent deze toevoegingen wel en wordt gegeten met pasta, aardappelpuree of polenta. Terwijl de traditionele versie (en in sommige huishouden waarschijnlijk nog steeds) uitsluitend met risotto gegeten mag/mocht worden.

Ossobuco is, zoals gezegd, schenkel van kalsfvlees. Het is vrij hard en taai vlees, maar na lang sudderen is het het zachtste vlees dat je je kunt voorstellen. De smaak is niet expliciet anders dan ander sudderrundervlees, maar de structuur van het vlees maakt het bijzonder. Als je een snelkookpan hebt dan kun je het gerecht in een uurtje maken (half uur kooktijd). Heb je geen snelkookpan, dan moet het gerecht tussen de 3 tot 5 uur pruttelen.  Het is toch koud buiten, dus waarom niet lekker rustig aan gaan kokkerellen…wijntje erbij…..en dan lekker ossobucco eten, nog een beetje wijn erbij. Het leven is mooi :-)!

IMG_8825

NB. Vanwege de zachte smaken, is het een gerecht dat kinderen over het algemeen ook lekker zouden kunnen vinden (geen garanties :-)).


RECEPT VOOR OSSOBUCO
Voor 4 personen

INGREDIENTEN
1 kilo Osso Bucco (kalfsvleesschenkel)
50 gram bloem
2 uitjes, gesnipperd
3 teentjes knoflook, gesneden
2-3 wortels, in kleine stukjes
3 selderijstengels, in reepjes
2oo ml tomatensaus
400 gram tomatenblokjes (uit blik)
200 ml witte wijn
200-300 ml bouillion (runder)
laurierblaadje
zout en peper
boter om in te braden

Erbij:
Polenta: ruim 1 liter water, 150 gram boter 300 gram polenta (of risotto, aardappelpuree of verse tagliatelli)
Gremolata: 2 bosjes peterselie, rasp van een citroen, 1 teentje knoflook

BEREIDINGSWIJZE
1. Doe bloem, peper en zout in een schaal en bedek het vlees ermee. Het vlees moet licht bedekt zijn. Bak het vlees in wat boter tot het lichtbuin is. Haal het vlees uit de pan.

een klein laagje bloem is voldoende

een klein laagje bloem is voldoende

2. Voeg eventueel nog wat boter toe en fruit ui en knoflook. Voeg wortel en selderij toe en bak ongeveer 2 minuten.
3. Voeg dan de bouillion, wijn en tomatenpuree, tomatenblokjes en laurierblaadje toe. Breng het vlees weer terug in de pan. Proef of er nog zout en peper bij moeten. Het vlees moet bedekt zijn in de vloeistof. Vooral in de snelkookpan is dat belangrijk, want dan is er tussendoor geen kans om extra vocht toe te voegen.
4a. In de snelkookpan: sluit de pan en zet deze 35 minuten aan op de hoogste stand. Tussendoor de pan zachtjes heen en weer schudden zodat er niks op de bodem kan aanbranden.
of.
4b. In de sudderpan: Sluit de pan en laat deze 3-5 uur zachtjes pruttelen. Controleer na 3 uur regelmatig het vlees. Het gerecht  is klaar als het vlees uit elkaar valt als je het lichtjes aanraakt.

5. Terwijl het vlees pruttelt kun je de gremolatta en de polenta maken.
Voor de polenta: breng 1 liter water aan de kook en giet in een dun straaltje 300 gram polenta toe. Zet het vuur zachter (polenta heeft de neiging te spatten) en laat de polenta in een half uur gaar worden. Roer regelmatig en doe er af en toe nog een scheutje water bij zoveel als nodig is. Na een half uur is de polenta gaar. Roer er dan nog 150 gram boter door en dan is de polenta klaar.
Voor de gremolata: hak de peterselie en knoflook, rasp de citroen roer alles door elkaar.

6. Schep de polenta op een bord en maak een kuiltje in het midden. Schep daar de Osso Busso in en garneer met gremolata.

Buono provacci

Buen provecho

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s