Witlofstamppot

Drie jaar geleden ben ik begonnen met stampotten maken. Ik was zwanger en had ineens zin in deze Hollandse pot. Voor die tijd had ik dat nooit. Naast de traditionele versies experimenteerde ik er op los, en mijn liefde voor stamppot nam zelfs zulke extreme proporties aan dat ik het plan had opgevat om er een kookboek over te schrijven. Na de bevalling was de trek in stamppot verdwenen, en is het idee van een kookboek toegeschreven aan een hormonale bevlieging ;-).

Hoewel ik de stamppot door die bevlieging meer ben gaan waarderen maak ik tegenwoordig nog zelden stamppotten. Met dit winterse weer hoort het toch een beetje bij en deze met witlof vind ik wel een aanrader. De bitterheid van de witlof wordt door de kaas en de eitjes wat geneutraliseerd en de romigheid van de aardappels en de crunch van de witlof zorgen voor een mooi contrast. Het is lekker met een eitje erbij en kan dus prima vegetarisch gegeten worden. Dan kun je bv de spekjes vervangen voor vegetarische spekjes en/of extra cashewnoten erbij doen. Uiteraard kun je het ei ook vervangen voor een stuk vlees, het is maar net welke bevlieging je hebt ;-).

Witlofstampje

Witlofstampje

STAMPPOT VAN WITLOF
Voor 4 personen

INGREDIENTEN
500 gram aardappels, geschild en in grove blokjes gesneden
3 stronken witlof, geseneden
bakje spekjes
1 teentje knoflook
1 el mosterd
3 el geraspte kaas, of meer naar smaak
4 eieren, gekookt
klontje boter
scheutje (karne)melk/creme fraiche
zout en peper
handje walnoten of cashewnoten, meer naar smaak 
Tuinkers (ter garnering) *

Vegetarische optie: vervang spekjes voor vegetarische spekjes en/of meer nootjes.

* De overgebleven tuinkers is ook lekker bij een gebakken eitje, op een boterham met kaas (en mosterd), en bij salades.

BEREIDINGSWIJZE
1. Kook de aardappelen met de knoflook in 20 minuten. De laatste 7 minuten kunnen de eieren erbij.
2. Snijd ondertussen de witlof in kleine stukjes (de stronk weglaten, die is erg bitter) en was ze in een vergiet. Bak de spekjes ongeveer 5 minuten. Doe de witlof erbij en roerbak deze 1-2 minuten.
3. Giet de aardappels af, houd de eieren apart en pureer de aardappels met een klontje boter, een scheutje melk, de mosterd en de kaas in de pan.

Vorkje erbij en...

Vorkje erbij en…

4. Zet de pan op een laag vuur en schep alles goed om zodat de kaas kan smelten. Voeg de witlof en spekjes toe en meng het. Voeg zout en peper naar smaak toe.
5. Pel de eieren en snijd ze in kleine plakjes (in een eiersnijder als je die hebt). Schep de stamppot op een bord en leg het ei erover. Garneer met wat tuinkers.
6. Laat de tafel voor je gedekt worden, schenk een glas wijn in en eet smakelijk! 🙂

Prakken maar!

Prakken maar!


Recept van Kruidenrek

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s