Noodles met Kip en Sesamzaadjes

Afgelopen zomer waren mijn lief en ik in San Fransisco in Amerika. Daar hebben we DE lekkerste kipsalade en DE lekkerste noodles gegeten… ooit! Deze historische gebeurtenis vond plaats in een klein restaurantje met Aziatisch-Amerikaanse kaart, genaamd The House. Als je in de buurt bent, dan heb ik maar één dringend advies en dat is: “Go there, eat there or be square” ;-).

Salade

DE Salade

Noodles

DE Noodles

Ik probeer van zo min mogelijk dingen spijt te hebben in het leven, maar eerlijk gezegd heb ik wel een klein beetje spijt dat ik niet elke ochtend, middag en avond bij The House heb gegeten tijdens ons verblijf. Het restaurant lag nog wel om de hoek van ons hotel! Maar, tja, er waren ook zoveel restuarants en verschillende cuisines om uit te proberen. En ik moet zeggen, willen experimenteren is op zichzelf geen slechte eigenschap. Vooral niet met koken. Zo heb ik, geïnspireerd op DE twee gerechten, één gerecht gemaakt waar elementen van beiden in terug te vinden zijn: noodles met kip en sesamzaadjes.

Mijn noodles met kip

Mijn noodles met kip

Het recept is vrij simpel om te maken. De smaken zitten voornamelijk in de marinade van de kip, en die zou je een dag van tevoren kunnen voorbereiden. Het vergt wel wat snijwerk van groenten, maar daar kun je de inhoud zelf van bepalen (dus ook de mate van snijwerk). Ik houd van diversiteit, maar als jij zin hebt in alleen wortels, gebruik je alleen wortels. Of diepvriesgroenten. Waarom niet? Het kan allemaal. Voor sommige mensen komen 1 of 2 kruiden misschien niet bekend voor (laos en cardamonpoeder). Ik zou zeggen, doe eens gek, koop zo’n potje en experimenteer ermee. Wie weet werkt het ook wel heel goed in een stamppot of een pasta…..wie niets probeert, leert ook niets nieuws. Of op z’n boerenhollands “wie nie waogt, wie nie wint!”. 🙂

NOODLES MET KIP EN SESAMZAADJES
Voor 4 personen

INGREDIENTEN
Marinade voor de kip
2-4 stuks kipfilet, gesneden in reepjes/stukjes (gebruik het liefst biologische kip of scharrelkip)
rasp van 1 sinaasappel
2 teentje knoflook, gehakt
4 cm gember, gehakt
1 rode peper, in reepjes (met of zonder pitjes: met is pittiger!)
1 tl laos (galangawortel)
1 tl komijnpoeder
1/2 tl cardamonpoeder
50-100 gram sesamzaad
1 stengel citroengras, fijn gesneden
2 el ketjap
1 tl vissaus
zout en peper

Noodles
400-600 gram gesneden groenten* b.v:
bleekselderij, prei, 1/4 chinese kool, 3 stengels paksoi, paprika, wortels
400 gram noodels
1 ui, gesneden
1 teen knoflook, gehakt
2 cm gember, gehakt
1-2 el ketjap
1 tl van elk: laos, galangawortel en komijn
rode peper of sambal, naar smaak
bosje verse munt, gesneden
bosje verse koriander, gesneden
zout en peper

* De groentenmix is variabel. Net wat je in huis hebt of wat je lekker vindt met noodels en kip. Ik maak het elke keer weer met een andere combinatie. Wel zou ik kiezen voor Oosterse groenten die redelijk snel klaar zijn.

BEREIDINGSWIJZE
1. Voeg alle ingrediënten voor de marinade bij elkaar in een kom en laat deze minstens een uur staan. Voor en optimaal resultaat de kip een nacht in de koelkast laten staan.
2. Snijd alle groenten en verse kruiden. Leg de groenten die wat langer kunnen bakken (ui, knoflook, gember, wortel, selderij, paprika) bij elkaar en de groenten die wat korter in de pan kunnen ook bij elkaar. De verse kruiden gaan er als allerlaatste bij, dus die ook apart in een bakje doen.

Snijd alles van tevoren en houd bij elkaar wat even lang gebakken kan worden. Er gaat snel gewerkt worden!

De mise en place

3. Kook de noodles volgens voorschrift.
4. Verhit een wok of soorteglijke pan en verhit hierin olie (zonnebloem – sesam of arachideolie) en bak hierin de kip. Roer vrijwel constant en als alle kip is dichtgeschroeid voeg dan een beetje heet water toe en leg de deksel op de pan en laat het ongeveer 5 minuten pruttelen. Controleer regelmatig tot de kip gaar is, en haal deze dan uit de pan en leg apart.
5. Verhit nogmaals de pan met wat olie en roerbak eerst groenten die wat langer nodig hebben. Ongeveer 4 minuten. Voeg de kruiden, ketjap en eventueel peper/sambal toe.
6. Let nu op, want hier moet snel gewerkt worden. Zet het vuur laag en doe de pasta, kip en groenten vrijwel tegelijkertijd in de pan en roer constant zodat alles verhit wordt, maar niet teveel gegaard wordt. De groenten zijn het lekkerst als ze beetgaar zijn. De pasta en de groenten mengen niet makkelijk, dus gebruik twee pollepels tegelijk.
– Een andere optie is om de kip apart te houden. De groenten met de noodles te mengen en de kip er vervolgens op te leggen. Dit ziet er wat feestelijker uit.

Lekker wokken!

Lekker wokken!

7. Proef en breng op smaak met zout en peper en eventueel wat extra ketjap
8. Schenk lekker een glas drinken in en eet smakelijk!

Enjoy!

Enjoy!

Advertenties

2 thoughts on “Noodles met Kip en Sesamzaadjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s