Trippel trappel appel: appelmoes, appelchips en appel-op-de-kop-taart

Wij ontvangen elke week de Beebox met daarin een diversiteit aan groenten, fruit, vlees, brood en sap dat allemaal biologisch en regionaal geteeld is. In de winter groeit er niet zo heel veel, dus dan is de variatie aan groenten en fruit niet heel erg groot. Ik moet zeggen dat de mensen van de Beebox het best goed doen om een zo gevarieerd mogelijk aanbod aan te leveren. Beter dan de mensen van Odin, waar ik een aantal jaren geleden eenzelfde soort wekelijkse tassen van ontving. Dat was echt elke week weer nieuwe koolrecepten bedenken :-). Het vraagt soms gewoon om wat creativiteit, zoals toen wij laatst drie weken op rij een tas met appels kregen. Daar kon niet tegen opgeknabbeld worden, dus dat werden appelmoes, appelchips en appel-op-de-kop-taart-met-spek (kan ook zonder spek gemaakt worden).

APPELMOES

appeltje appeltje

appeltje appeltje

INGREDIENTEN
1 kg appels
bodempje water
50-100 gram suiker/1-3 el honing/1-3 el ahornsiroop (hoeveelheid is afhankelijk van de smaak van de appel).
1/2 tl kaneelpoeder
1-2 el citroensap, optioneel en afhankelijk van de smaak van de appel.

BEREIDINGSWIJZE
1. schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukken.
2. Doe de appel in een pan en voeg een bodempje water toe. Strooi suiker (honing/ahornsiroop) erbij, begin met 100 gram. En breng het aan de kook.
3. Laat tegen de kook aan pruttelen, ongeveer 15 minuten. Of tot de appels superzacht zijn.
4. De appels met de staafmixer purereren.
5. Doe kaneelpoeder en citroensap erbij. Proef of de smaken in balans zijn en voeg eventueel nog suiker, kaneel en/of citroen toe.
6. Appelmoes kan koud of warm gegeten worden.

Zo lekker!

Zo lekker!

                                                                      **********

APPELCHIPS

appelchips

appelchips, als je het klokhuis laat zitten krijg je van die mooie sterretjes te zien.

INGREDIENTEN
2 grote appels
kaneelpoeder
1 el rietsuiker optioneel

BEREIDINGSWIJZE
1. Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
2. Met een mandoline maak je de dunste plakjes die je maar kunt maken van de appels. Je kunt ook een kaasschaaf gebruiken, maar dan zijn de plakjes vrij dik. Misschien dat ze dan wat langer in de oven moeten.
3. Verdeel de schijfjes appel op de bakplaten en strooi er kaneelpoeder over en eventueel wat rietsuiker.
4. Zet de bakplaten totaal 2 uur in de oven, maar draai de appels na 1 uur om.
5. Laat de appels in de oven afkoelen, zo worden ze knapperig.
6. Je kunt ze in een luchtdichte zak bewaren en dan blijven ze sowieso een dag nog knapperig. Langer dan dat heb ik ze niet bewaard :-).

mooi en lekker en gezond

mooi, lekker en gezond

                                                                                **********


APPEL-OP-DE-KOP-TAART(-MET-SPEK)

Appeltaart met spekbloemen

Appeltaart met spekbloemen

Deze taart heb ik gemaakt voor de verjaardag van mijn zusje. Omdat zij meer van hartig houdt dan van zoet, leek het me leuk eens iets anders te doen met de appeltaart. Denkende aan een appel-spek pannekoek dacht ik een appel-spektaart te maken. Het resultaat was lekker en het was leuk omdat het weer eens wat anders was. Zonder spek kan de taart uiteraard ook prima en is hij een stuk minder zwaar. Het is een simpele taart en binnen een uur klaar (als je snel kunt schillen ;-)). De spekbloemen zijn geïnspireerd op een idee van een Australisch blogger: Not quite Nigella.

INGREDIENTEN
Voor de taart
4-5 appels, in achten, zonder klokhuis
100-150 gram suiker
kaneel, optioneel
bodempje water
5 plakjes spek (optioneel)
handje walnoten of hazelnoten
5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
ei
1 el suiker

Voor de spekbloemen
6 plakken ontbijspek
honing, appelstroop of ahornsiroop

BEREIDINSGWIJZE
1. Begin met de spekbloemen: verwarm de oven voor op 200 graden. Draai de ontbijspek tot een mooie tulpvorm. Vet een bakrooster in en zet de spekbloemen tussen de rails en smeer ze in met honing/stroop/ahornsiroop zet het bakrooster in de oven boven een bakrooster waar aluminiumfolie op ligt (tegen het druppelen van het vet). Laat ze in de oven staan tot ze mooi krokant gebakken zijn, ongeveer 15-25 minuten.
2. Zet ondertussen de appels op met een bodempje water en een flinke schep suiker en laat deze ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen. Proef even of er nog suiker bij kan. Als je de taart zonder spek maakt kun je er wat kaneelpoeder bij doen (en gemberpoeder misschien).
3. Bak ondertussen de spek en de noten tot ze krokant zijn en leg ze even apart. Hak de spek en nootjes in kleine stukjes zodra ze zijn afgekoeld.

Wat boven is moet eerst onder. Zorg dat de mooie kant van de appels naar de bodem wijzen.

Wat boven is moet eerst onder. Zorg dat de mooie kant van de appels naar de bodem wijzen.

4. Vet een bakblik in met boter en leg de appels daarop, daarboven schep je de spek en noten. Bedek dit met bladerdeeg en smeer deze in met een geklopt ei. Strooi er wat suiker over en zet de taart 20-30 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden). Of tot de taart mooi gebruind is.
5. Haal de taart uit de oven en laat hem even afkoelen. Leg dan een bord op het bakblik en draai deze om terwijl je het bord er goed tegenaan gedrukt houdt. Spannend moment of de taart als een mooi geheel op het bord komt.
6. Versier de taart met de spekbloemen en bloemblaadjes en eventueel wat kaarsjes voor het echte verjaardagsgevoel :-).

**********************

Eet smappelijk ;-)

Appelkunstwerkjes

Originele recepten van Kruidenrek

Advertenties

2 thoughts on “Trippel trappel appel: appelmoes, appelchips en appel-op-de-kop-taart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s