Heerlijk en simpel klaar te maken: Cambodiaanse curry

Jarenlang heeft mijn zusje gedacht dat ze niet kon koken. Ze heeft me in het verleden weleens in paniek opgebeld, omdat ze niet wist hoe ze iets moest bereiden. Vaak ging het dan om kant en klaar producten die in principe alleen opgeward hoefden te worden. Hihi, het is een onderwerp om haar een beetje mee te plagen. Het is ten slotte alweer jaaaaaren geleden, en ze heeft inmiddels haar kookkunsten behoorlijk opgevijzeld. Ik heb zelfs een recept van haar overgenomen, omdat het zo verrukkelijk is. Ze heeft het geleerd tijdens รฉรฉn van haar reizen die ze de laatste jaren heeft gemaakt. Want naast het overwinnen van haar kookangst heeft ze ook haar vliegangst overwonnen. Wat een kanjer. Zo zie je maar, wie zijn grenzen verlegd, verlegd zijn grenzen :-).

Om vast in de Tropische sfeer te komen :-)

Om vast in de tropische sfeer van de curry te komen ๐Ÿ™‚

Mijn zusje is het type dat vaak gekke dingen meemaakt en daar met veel humor over kan vertellen (of ze maakt gewone dingen mee, maar heeft het talent er de humor van in te zien). Zo zit er aan dit recept ook een grappige anekdote vast. Ze heeft het recept geleerd tijdens een kookworkshop in Cambodia. Alles werd op traditionele wijze bereid, dus de ingredienten voor de currypasta moesten met de stenen vijzel geplet en tot pulp gemaakt worden. Terwijl mijn zusje haar best stond te doen, en zich niet kon voorstellen dat ze er nog harder kon vijzelen dan ze al deed, kwam de docent langs gelopen en riep gepasioneerd in haar oor (met een Aziatisch accent, maar net of hij een grote Afrikaans-Amerikaanse man was): “Pound! Woman! Pound!”. Elke keer als we het over deze curry hebben, dan roept mijn zusje: “Pound! Woman! Pound!”.

Om in de tropische sfeer te komen :-)

En om dat tropische gevoel nog even vast te houden ๐Ÿ™‚

Dat gezegd hebbende, wil ik er geruststellend aan toe voegen dat als je geen vijzel hebt, of (begrijpelijkerwijs) geen zin hebt om te pounden like a maniac, je de ingredienten best met de staafmixer kan fijnmalen. Het mag officieel niet, en je krijgt er geen mooie gladde pasta van, maar in het eindresultaat zie, en nog belangrijker, proef je dat niet echt terug. En als je de moderne technologie inzet, dan is deze curry in een handomdraai op tafel gezet. Een makkelijkere curry bestaat er naar mijn weten niet.

Ik heb het originele recept wat aangepast door het toevoegen van extra citroenblaadjes en citroengras, het weglaten van suiker en het toevoegen van een variatie aan groenten. Origineel zit er zoete aardappel, kip en ui in. Uiteraard is deze curry ook vegetarisch te maken, door tofu in plaats van kip te gebruiken. Wil je toch liever kip, koop dan biologische kip. Het is misschien een stuk duurder dan de opgefokte -vol met antibiotica-en groeihormonen gestopte- waterkippen (alias de plofkip),ย maar het is wel een stuk dier-mens-en natuurvriendelijker. ๐Ÿ™‚

Ken jij ook iemand die altijd wel iets grappigs of leuks meemaakt? En heb jij zelf ook een angst overwonnen? Deel het door en berichtje achter te laten onderaan dit bericht. xx

Heerlijke en makkelijk klaar te maken curry

Heerlijke en makkelijk klaar te maken curry

INGREDIENTEN
Voor de currypasta
2 stengels citroengras
2 citroenblaadjes
2 rode pepers, voor extra spice laat je de pitjes zitten, anders haal je ze eruit (pas op waar je met je vingers aan komt daarna. Niet in je ogen en oppassen met toiletbezoek..heren ;-))
4 teentjes knoflook
2 bij 2 cm gember
3 sjalotjes

Voor de currysaus
400 ml kokosmelk
1 grote ui, in reepjes
1 zoete aardappel, in blokjes
1 stengel cintroengras
3 citroenblaadjes
Optioneel: 200-300 gram groenten (Thaise aubergine,ย bloemkool, sugar snaps, pompoen, brocoli, doperwten etc).ย 
300-400 gram kip, of tofu
olijfolie
1 tl kerriepoeder
snufje chilipoeder
zout en peper

BEREIDINGSWIJZE
1. Vijzel de pepers, gember, knoflook, sjalotjes, citroenblaadjes en 1 stengel citroengras.
Gebruik gerust de staafmixer, maar als je kookt om indruk op iemand te maken zou ik toch echt even wat meer “pound (wo)man pound” inzetten. ๐Ÿ™‚

De losse elementen. Keuze tussen bio- kip of bio-tofu

De losse elementen. Keuze uit bio-kip of bio-tofu (off allebei)

2. Leg de ui en de zoete aardappen in een kom met de kokosmelk (en eventueel andere groenten zoals doperwten, pompoen).

3. Bak de currypasta ongeveer 5 minuten in een wok of diepe braadpan. Doe de stengel citroengras, 2 citroenblaadjes en kip erbij en bak ongeveer 8 minuten (tofu kan korter, ongeveer 5 minuten).

4. Kook ondertussen de Thaise aubergine (of andere groenten) in 5 minuten beetgaar in kokend water.

5. Giet de kokosmelk in de wok/pan er rustig bij, maar houd ui en aardappel nog even apart. Bak nogmaals 5 minuten terwijl je de kerrie en de chilipoeder toevoegt.

6. Doe dan de ui en aardappel, en Thaise aubergine (eventueel andere groente) erbij en laat het tegen de kook aan nog 6-8 minuten pruttelen terwijl je goed doorroert.

Eet smakelijk

Eet smakelijk

Om vast in de tropische sfeer te komen :-)

En gewoon omdat ze zo mooi zijn ๐Ÿ™‚

ย 

Advertenties

One thought on “Heerlijk en simpel klaar te maken: Cambodiaanse curry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s