Overheerlijke Vegetarische Lasagna

“Nou mam, deze lasagna moet je maar heel snel nog een keer maken”, was het eerste wat mijn dochter van drie zei nadat ze een hap had genomen. Als zij zoiets zegt dan geloof ik meteen dat het een geslaagd recept is. Zij is namelijk dol op pasta, maar meestal niet zo op de saus, vandaar. Ik vond hem ook bijzonder lekker. Deze lasagna is kindvriendelijk, hij is vegetarisch (dus diervriendelijk), maar wel op een vleesetervriendelijke manier ;-). 

Tip. maak een extra grote schaal en vries het in

Tip. maak een extra grote schaal en vries wat overblijft in voor een volgende keer.

Toen ik de lasagna maakte was het buurmeisje bij ons op visite, dus terwijl ik af en toe een ruzietje suste, wc-bezoekjes begeleidde, klei sorteerde en de dak van het zelfgebouwde tentje telkens weer goed legde, sneed ik in etappes de groenten. Zo stonden de groenten (onbedoeld) lang te sudderen. En ik denk dat dit in het voordeel heeft uitgepakt, want de smaken konden daardoor goed met elkaar vermengen; de groenten werden heel zacht, waardoor de saus heel romig is geworden. Wees niet bang, als je niet zoveel tijd hebt krijg je nog steeds een goede saus hoor.

De basis van deze saus maak ik wel vaker, maar dan zonder venkelzaadjes en zonder selderijstengels. Ik gebruik dan standaard wortels, paprika, uit, knoflook en courgette en/of aubergine. De saus is altijd lekker, maar door de olijven, venkelzaad en selderij steeg deze saus boven zichzelf uit :-). Door alles te pureren is het voor kinderen makkelijk om te eten en krijgen ze toch wat vitamines binnen. Ook heb ik voor de kinderen penne op de bodem van de schaal gelegd. Dat lusten ze sowieso en is makkelijker eten dan die grote lappen lasagnabladeren. Voor volwassenen zou ik de saus ook pureren, maar hoef je natuurlijk geen andere pasta erbij te doen. Tenzij je dat leuk vindt natuurlijk.

Zoveel keuze

Zoveel keuze

Nog een tip over pasta. Ik kan je aanraden om (regelmatig) volkoren pasta te eten, en ook af te wisselen met graansoorten. Zo is er pasta gemaakt van spelt, van durum en nog vele andere soorten. In witte tarwe zitten niet veel voedzame stoffen, behalve veel koolhydraten die niet goed zijn voor je gezondheid en ook niet voor de lijn. In volkoren, niet-bewerkte, graansoorten zitten veel meer vitamines, mineralen en vezelen. Net als met brood: alleen wit brood eten is ook niet goed voor je. Zie voor meer informatie.

Voel je vrij om andere groenten erbij te doen, bepaalde groenten weg te laten. Je kunt het met of zonder de bechamelsaus maken en je kunt er nog verschillende soorten kaas bij doen als je wilt.

 

OVERHEERLIJKE VEGETARISCHE LASAGNA

INGREDIENTEN*
7 – 10 olijven, enkele knoflookjes en een el olie (uit een kant en klaarbakje olijven met knoflook)
4 wortelen
1 rode paprika
1/2 – 1 groene paprika
1 ui
1 knoflook
2 tomaten
4 stengels selderij
1 kleine courgette
1 kleine aubergine
1 klein blikje tomatenpuree
1 blik gepelde tomaten
1 el venkelzaadjes
olijfolie
150- 300 gram penne, macaroni etc (wat je kinderen lusten, je kunt het ook weglaten)
genoeg lasagnabladen voor 2 – 3 lagen
geraspte kaas

* de hoeveelheden aanpassen aan de grootte van je ovenschaal

Voor de bechamelsaus
25 gram boter
25 gram bloem
300 ml melk

BEREIDINGSWIJZE
1. Snijd alle groenten en bak ze op een laag vuurtje met de deksel op de pan. Minimaal 15 minuten, maar liefst langer.
2. Voeg er de tomatensaus en tomatenpuree bij  en verwarm de saus goed door.
3. Verwarm de oven voor op 200 graden
3. Pureer de saus (eventueel in delen in een externe kom)
4. Roer de saus en de pasta door elkaar en leg deze als eerste laag op de bodem van de ovenschaal.
5. Leg hierover een laag lasagnabladeren en hierover weer een laag saus (zonder pasta) en ga door tot de saus op is.
6. Maak de bechamelsaus (boter smelten, bloem erdoor roeren en goed warm laten worden. Koude melk erbij en roeren tot er geen klontjes meer zijn) en giet deze over een laag lasagnabladen. Besprenkel eventueel met geraspte kaas, mozzarella etc.
NB. Voor de kinderen heb ik een deel zonder bechamelsaus gedaan voor het geval ze dit niet zouden lusten. Wat ook zo was.
7. Zet de lasagna een half uur in de oven en de laatste 3-5 minuten onder de grill.

Eet smakelijk!

Eet smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s