NASI GORENG – Altijd goed Zonder Pakjes

“Selamat pagi, Ibu Guru. Selamat Pagi, teman teman”, zeiden we allemaal in koor als de juf de klas binnen kwam. In de jaren ’80 in Indonesie stonden we netjes op als de juf binnen kwam en riepen we in koor bovenstaande zinnen uit. We moesten dan goed rechtop staan en de tekst luid en duidelijk uitspreken om goede indruk op de juf te maken. Het betekent: “Goedemorgen juf. Goedemorgen vrienden”. Als blond, blank Nederlands kindje woonde ik voor een groot gedeelte van mijn jeugd met mijn ouders en zusje in Indonesie. Hoewel ik altijd van eten heb gehouden, waren het in die tijd vooral koekjes en ander zoetigheid waar ik het liefst mee expirementeerde. Helaas was mijn palet niet nieuwsgierig naar de rijke Indonesische keuken die vlak onder mijn neus bereid werd. Met nasi goreng en saté was ik toendertijd al heel experimenteel aan het eten. Van die eerste heb ik inmiddels een recept samengesteld dat makkelijk te maken is, en dat geheel zonder pakjes. 

Nasi goreng, klein beetje opgedist

Nasi goreng, klein beetje opgedist

Het voordeel van nasi goreng (wat gebakken rijst betekent), is dat je er eigenlijk van alles in kan doen wat je in de kast hebt liggen aan groenten en eventueel vlees. De basisuitzet is simpel: rijst en groenten en dat samen bakken. Het is dan ook het “boereneten” van de Indonesiërs. Makkelijk, snel en weinig genuanceerd wat betreft kruiden en bereiding. Iedereen in Nederland kent het en er zijn tal van pakjes, potjes en bijgerechten op de markt om een nasi goreng te maken. Zoals met alle pakjes en voorbereid eten vind ik deze vaak veel te zout. Volgens mij denken de meeste mensen dat het heel moeilijk is om zonder een pakje een goede nasi goreng te maken, maar dat valt reuze mee. Na wat geëxperimenteer met verschillende ingrediënten heb ik nu een basis die elke keer altijd goed uitpakt, en echt niet moeilijk te maken is.

Met kleine gerechtjes erbij

Met kleine gerechtjes erbij

Het belangrijkste ingrediënt dat je nodig hebt om de “echte” nasi goreng te creëren is Trassie, wat gefermenteerde garnalenpasta is….slik….wat? Als dit al raar klinkt, wacht dan maar tot je het ruikt, want dat is ook niet best. Maar geloof me, wees dapper en voeg het echt toe in je pannetje. Het zorgt namelijk voor die “authentieke” smaak. De andere toevoegingen, waarvan ik weet dat ze niet standaard zijn maar wel heel goed werken, zijn gembersiroop, ei en kokosrasp. Geloof me, deze nasi goreng is makkelijk te maken. Zorg dat  je de basisuitzet  van lang houdbare spullen in huis hebt: rijst, trassie, ketjap, gembersiroop en geraspte kokos. Dan hoef je aan verse spullen alleen groenten en eieren te hebben. Meeste mensen hebben altijd wel eieren in de kast (dit zijn goede vleesvervangers, en daar kun je ook een spiegeleitje van maken voor erbij) en wat betreft de groenten kun je in principe bijna alles gebruiken. Het is ideaal voor restjes groenten die je over hebt. Het is echt zo’n gerecht die je makkelijk in elkaar kunt flansen, en waarmee je toch een goede indruk op de juf kunt achterlaten :-)!

NB. Als je voor kinderen kookt kun je de pepertjes achterwege laten en later sambal toevoegen op je bord.

NB. Je kunt natuurlijk vlees en/of vis toevoegen als je dat wilt.

Deze trassie gebruik ik altijd

Deze trassie gebruik ik altijd

 

NASI GORENG – VEGETARISCH EN ZONDER PAKJES
Voor 4 personen

INGREDIENTEN
400 gram gekookte witte rijst
ongeveer 500 gram gesneden groenten (een combinatie van diverse groenten zoals wortel, paprika, champignons, bloemkool, broccoli, doperwtjes, boontjes, prei, sla, alles is mogelijk)
3-4 knoflookteentjes (naar smaak), gehakt of geperst
1 ui, in blokjes
2-3 pepertjes (naar smaak), fijn gesneden
Trassie, klein stukje*
1 tl komijnpoeder **
1 tl korianderpoeder **
1/2 tl kurkumapoeder **
Zout en peper
20 ml Ketjap
10 ml Gembersiroop
30 ml Kokos geraspt
5 eieren
Zonnebloemolie of Ghee om mee te bakken

* als je nooit eerder met trassie hebt gebakken kun je beginnen met een klein blokje van een halve mm-halve mm bv. 
** Zonder deze kruiden heb je ook een smakelijke nasi goreng. Maar als je meer kruiden in huis hebt zoals galangapoeder, gemberpoeder, kerriepoeder etc kun je deze ook toevoegen. Experimenteer ermee. 

 

BEREIDINGSWIJZE
1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op het pakje. Als de rijst klaar is laat deze aflekken en afkoelen (zodoende voorkom je dat je een kleffe nasi krijgt).
2. Verwarm wat olie in een bakpan en klop 3 eieren (eventueel met wat melk) los en bak de eieren op laag vuur tot een omelet. Als de omelet klaar is snijd deze dan in dunne reepjes, en snijd de reepjes dan in kleine stukjes van ongeveer 1 cm. Zet dit apart tot het einde.

Omelet in reepjes en daarna in stukjes van ongeveer 1 cm

Omelet in reepjes en daarna in stukjes van ongeveer 1 cm

3. Verwarm wat olie in een wok en bak knoflook, ui en trassie in de olie. Hak met een houten pollepel de trassie zachtjes los. Voeg daarna (eventueel vlees/vis/tofu) de pepertjes en de groenten toe. Voeg de kruiden toe en laat ze een paar minuten op middelhoog vuur bakken.
4. Als de groenten gaar zijn voeg je de rijst toe en roer je deze door elkaar.
5. Voeg zout, peper, gembersiroop, kokosrasp en ketjap door de nasi.
6. Verplaats de nasi langs de rand van de pan zodat een opening in het midden van de pan onstaat. Daar breek je een eitje in en deze roer je op iets hoog vuur los en daar roer je telkens wat rijst door mee. Als het eerste ei goed is verdeeld, de je hetzelfde met het tweede ei. De eieren zorgen dat de nasi een beetje gebonden is.
7. Als laatste voeg je de omeletreepjes door de nasi en roer op iets hoog vuur goed door.

Selamat Makan!

Selamat Makan

Selamat Makan, zo uit de pan op je bord

Nasi goreng, klein beetje opgedist

Een klein beetje opgedist…

Met kleine gerechtjes erbij, satesaus, diverse Indonesische vlees/visgerechtjes, atjar tjumpur (groenten op zuur), spiegelei, kroepoek, gebakken uitjes etc...

Of iets uitgebreider opgedist. Dit kan natuurlijk altijd met meer gerechten, denk aan  satesaus, diverse Indonesische vlees/visgerechtjes, atjar tjumpur (groenten op zuur), spiegelei, kroepoek, gebakken uitjes etc…

 

Advertenties

2 thoughts on “NASI GORENG – Altijd goed Zonder Pakjes

  1. Sinds een paar maanden ben ik pakjes en zakjes in de keuken aan het verbannen,daarbij was de eerste stap om naar een kruiden toko te gaan en daar wat in te slaan.De tweede stap was op internet recepten zoeken en vond toen dit heerlijke recept.De trassi daarin is wel een must hoor !(bruine boon grote) en verder kan je met groenten varieren zoals het zelf maar wilt of net wat er in de koelkast ligt.Ook doe ik er standaard nog een tl kerry madras bij.—- het recept is ECHT een aanrader —-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s