Pompoencake……nu echt :-)

Hebben jullie in spanning gewacht op dit bericht? Van de week drukte ik per ongeluk op het verkeerde knopje en verstuurde ik alleen de titel, zonder verdere inhoud. Jullie hebben vast jullie hersens gekraakt over wat dat nou weer is, pompoencake! Het is niet iets heel bekends in Nederland. Misschien heb je je schouders wel opgehaald en gedacht, ‘daar hebben we dat kruidenrekje weer met haar gekkigheid’. Misschien heb je wel watertandend bij de computer gezeten, met smart wachtend op de langverwachte inhoud: het recept voor zoiets wonderlijks als een cake van pompoen! In welk uiterste van dit spectrum je je ook bevindt (en ik hoop natuurlijk dat je je op een uiterste bevindt en niet gewoon schouderophalend dacht ‘oh pompoencake, da’ ken ik al…niks an’ en het bericht hebt gedelete uit je mailbox) ik kan je op het hart drukken om deze cake te gaan maken, want hij is echt heeeeeuuuul erg lekker!!!!

Pompoentjes

Pompoentjes

De eerste keer dat ik de cake maakte heb ik het originele recept gevolgd en daar zat wel 220 gram bruine suiker in. Na het proeven van de cake, die toen ook heel erg lekker was, bedacht ik me dat het best zonder suiker zou kunnen. Dat heb ik toen geprobeerd en het kan inderdaad prima. Met (eventueel) gebruik van een zakje vanillesuiker scheelt dat dus toch weer 220 gram suiker. Dat betekent wel twee !! extra plakken cake toch ;-)! En mocht je een grote zoetekauw zijn dan voeg je de suiker gewoon alsnog toe natuurlijk.

Neem nog een stukje! :-)

Neem nog een stukje! 🙂

Om de cake nog gezonder te maken wil ik hem ook een keer maken met zonnebloemolie in plaats van met boter. Mijn bevindingen zal ik tezijnertijd bij het bericht plaatsen. Voor nu wachten de Kerstdagen om andere dingen te maken. Pompoen is namelijk best bewerkelijk, vooral nadat ik deze cake twee keer achter elkaar heb gemaakt. Maar! Dit betekent niet dat jij de cake nu niet moet gaan maken!! Deze cake is er namelijk eentje waarvan ik zeg dat je hem echt een keer moet proberen! Ondanks het beetje werk dat je hebt aan de pompoen. Pompoen moet namelijk een uurtje in de oven. Maar ja, dat is alleen maar zodat je minder hard hoeft te werken om hem te snijden. Ook moet de pompoen een paar uurtjes uitlekken. Maar ja, op die manier verdeel je de werkzaamheden en kun je even pauze nemen. Ook alleen maar positief dus.

IMG_6648

Nog een pompoentip: waarschijnlijk zul je niet een hele pompoen nodig hebben voor de cake. Je kunt de pompoen die over is, gebruiken voor een heerlijke soep (zie hier voor het recept).


POMPOENCAKE

INGREDIENTEN
450 gram pompoenpuree
225 gram boter
1 vannilestokje
3 eieren
340 ml maple syrup
2 eetlepels bakpoeder
1 theelepel zout
1 zakje vanillesuiker (optioneel)
1 eetlepel kaneelpoeder
1/2 theelepel chilipoeder, meer of minder naar smaak
1/4 theelepel nootmuskaatpoeder
1/4 theelepel kruidnagel poeder

BEREIDINGSWIJZE
1. Was de pompoen goed met water. Bestrijk de pompoen met olie en zet de hele pompoen in een voorverwarmde oven (150 graden C), ongeveer 30-60 minuten. Of totdat een mes makkelijk door het vlees snijdt. Haal de pompoen uit de oven en snijd deze doormidden. Even kort laten afkoelen voordat je de pitten verwijderd en de pompoen in kleine stukjes snijdt. Vervolgens kun je de pompoen pureren. Ik laat de schil er altijd aan zitten. Dat geeft extra smaak. De pompoenpuree in een schone en vochtige vaatdoek laten uitlekken in een vergiet. Minimaal 3 uur, bij voorkeur een hele dag of nacht.

De pitten kun je bewaren. Laat ze drogen en stop ze bv van het voorjaar in de grond. Je kunt ze ook opeten.

De pitten kun je bewaren. Laat ze drogen en stop ze bv van het voorjaar in de grond. Je kunt ze ook opeten.

2. Verwarm de oven voor op 180 graden C. Bekleed een cakeblik met bakpapier of zet cupcake vormpjes klaar.

3. Doe de boter in een klein pannetje. Snijd het vannilestokje open in de lengte. Met de achterkant van een mesje schraap je de zwarte vannillezaadjes uit het stokje. Voeg het stokje en de zaadjes toe aan de boter. Laat de boter in ongeveer 15 minuten zachtjes koken tot de boter een mooie bruine kleur heeft. Zet de pan van het vuur en laat deze kort afkoelen.

met de bovenkant van een mesje de vanillezaadjes eruit schrapen.

met de bovenkant van een mesje de vanillezaadjes eruit schrapen.

en zo ziet de gebruinde boter er dan uit.

en zo ziet de gebruinde boter er dan uit.

4. Meng in een kleine kom de droge ingrediënten: bloem, bakpoeder, zout, kaneel, chilipoeder, nootmuskaat en kruidnagel. Doe de boter in een grote kom. Verwijder het vanillestokje. Roer dan de maple syrup en de vanillesuiker door de boter. Klop de eieren door de boter. Roer daarna beetje bij beetje de bloem door de boter. Als laatste spatel je de pompoen door het mengsel. Schenk het beslag in de cakevorm of in de cupcakevormpjes en zet ze in de oven. Cakeblik mag 40 minten. Cupcakes 30 minuten. Of tot een sateprikker drook uit de cake komt.

Neem nog een stukje :-)

Eet smakelijk

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s