4x zelf siroop maken: vlierbloesem, munt-citroen, aardbei en meidoorn

Met de zomer in aantocht is het een goed moment om zelf wat siropen te maken. Zo heb je altijd een verkoelend drankje in de koelkast staan die je naar hartelust kunt mixen met munt, ijsblokjes, schrijfjes komkommer, citroen en/of met iets alcoholisch natuurlijk ;-). Ik heb nu voor 4 verschillende smaken gekozen, maar als je het proces eenmaal doorhebt, kun je van van alles siroop maken. Een bijkomend voordeel van je eigen siroop maken is dat je je eigen zoetstof kunt kiezen, en dus niet afhankelijk bent van de bewerkte witte suikers uit de winkel.

NB. De meidoorn is inmiddels al uitgebloeid, maar voor de vlierbloesem zijn we mooi op tijd. Ik laat de regen en zon nog even hun werk doen en verwacht dat ik einde van deze week, begin volgende week kan gaan plukken.

IMG_1102

De Meidoorn is een boompje die vaak als heg gebruikt wordt om terrein mee af te zetten. De harde stam werd vroeger gebruikt als hakblok bij onthoofdingen…blurg. In de winter, zonder blad, heeft de boom stekels. Deze doornen werden vroeger gebruikt voor grammofoons. Bij ons staan deze struiken ook voor de deur met meerdere lekke banden van fietsen, kinderwagens en diverse ballen als gevolg. Als de boom in bloei komt verdwijnen de stekels en krijgen ze in mei mooie witte bloemen. En dat is leuk, want daar gaan we de siroop van maken.Pluk ze op een mooie zonnige dag als de bloemen op hun hoogtepunt van bloei zijn. Dan haal je de meeste geneeskrachtige voedingsstoffen eruit.

IMG_1064

De geneeskrachtige kwaliteiten van deze mooie bloemetjes (en besjes) worden al van oudsher gebruikt en werken goed op het hart en- bloedsysteem. Het werkt rustgevend op het hart, zoals bij hartritmestoornissen, maar heeft ook een versterkende werking op het hart, bijvoorbeeld bij herstel na een hartoperatie. Hetzelfde geldt voor de bloeddruk, het kan de bloeddruk omlaag brengen als deze te hoog is en verhogen als deze te laag is. Voor meer informatie over de geneeskrachtige werking van de meidoorn kijk dan eens op deze site.

IMG_1063

De Vlierbloesem bloeit in mei en juni en is, net als de Meidoorn, veel in Nederland te vinden en ook al sinds menseheugenis gebruikt om hun voedzame en geneeskrachtige werking. Het werd vroeger onder andere gebruikt voor de luchtwegen en tegen koorts, verkoudheid en als vochtafdrijvend medicijn. Vlier werd ´de medicijnkist van het volk´ genoemd omdat het veelvuldig en meervoudig inzetbaar was. Andere namen waren ´heilplant´ of ´wonderboom´ en men dacht er tal van verschillende soorten ziektes mee te kunnen genezen, zelfs het wegboenen van sproeten :-). Als je in juni de vlierbloesemsiroop maakt, doe dat dan in grote hoeveelheden, want het zit boordevol vitamine C en werkt dus goed op de weerstand en tegen griep en verkoudheid. Dus zorg dat je een voorraadje hebt voor de koude wintermaanden. Wil je meer informatie over de geneeskrachtige werking van de vlier, klik dan hier.

IMG_8086

Vlierbloesem aan de struik

IMG_8204

Voor de siroop pluk je vlierbloesem zonder de bladeren

Munt is bij ons in Nederland inmiddels goed bekend van de verse muntthee. Munt wordt al eeuwenlang door de mens gebruikt omdat het goed voor de gezondheid is. Munt werkt namelijk goed tegen (sommige soorten) hoofdpijn. Wrijf wat muntblaadjes of muntolie op de plek van de hoofdpijn en deze zal verdwijnen. Munt werkt goed tegen misselijkheid en het bevordert de spijsvertering. Munt is de basis voor menthol en pepermunt die en antibacteriele werking hebben in de mond en de adem verfrissen. Wil je meer weten? Klik dan hier.

IMG_1113

De aardbei staat bekend om de grote hoeveelheid vitamine C, maar bevat ook veel vitamine B5, B6, B11(foliumzuur) en K, en daarnaast bevatten ze de mineralen mangaan, kalium, magnesium en jodium. Aardbeien zijn goed voor de algemene weerstand omdat ze antioxidanten bevatten waardoor ziektes minder vat hebben. Aardbeien zijn goed voor de botten. Zorg voor een plant in je eigen tuin en je eet de hele zomer versgeplukte aardbeien. Veel lekkerder, want aardbeien verliezen veel van hun smaak nadat ze geplukt zijn (en lang in de winkel liggen). Maar ook veel gezonder, want pesticiden komen vanwege de dunne schil dieper in de aardbei terecht dan bij andere vruchten, dus kun je ze er niet afwassen. Je kunt natuurlijk ook biologische aardbeitjes kopen, maar een plant in je tuin of op je balkon is natuurlijk wel zo leuk. Een plant geeft 2-3 jaar aardbeien, maar de hoeveelheid neemt elk jaar af.

ALGEMENE TIPS VOOR HET MAKEN VAN SIROOP

 • spaar glazen flessen en potjes op
 • zorg dat je flessen en potten goed gesteriliseerd zijn: zorg allereerst dat de potten en flessen goed schoon zijn. Zet ze rechtop in de pan met een laagje water (2,5 cm). Laat 10 minuten koken. Zorg er voor dat de flessen en potten heet zijn als je de hete siroop erin doet! Draai de dop erop en zet de fles/pot weer in de pan met water (5 cm) en laat 10 minuten zachtjes koken. Je kunt ze ook goed omspoelen met soda en warm water.
 • NB. Dit gezegd hebbende moet ik bekennen dat ik vorig jaar de flessen alleen in de vaatwasser heb laten draaien, en nadat ik de siroop erin had gedaan heb ik de flessen en potten een aantal uren omgekeerd laten staan. Ik heb geen last gehad van schimmels oid. Misschien had ik geluk. Ik laat het aan je eigen wijsheid over om te doen wat jij denkt dat goed is.
 • Het is handig om een dunne doek bij de hand te houden om de bloemen/vruchten  in te laten uitlekken.
 • Per liter water/sap heb je 500 gram suiker nodig.
 • Voeg altijd sap van 1 of 2 citroenen toe om de houdbaarheid te bevorderen.

BEREIDINGSWIJZE VLIERBLOESEM EN MEIDOORNBLOESEM

 1. Ga op een mooie zonnige dag naar buiten om de bloemen te plukken. Van de meidoorn mag je de kleine blaadjes meenemen. De vlierbloesem pluk je zonder bladeren. De hoeveelheid bloesem is afhankelijk van hoeveel siroop je wilt maken. Een gemiddelde slabak goedgevuld met bloesem zorgt voor ongeveer 2,5 liter siroop.
 2. Leg de bloesem in een bak of pan en vul deze met water zodat de bloesem net onder water staat. Doe de deksel erop en en laat dit ongeveer 24 uur staan.
 3. Giet de bloesem af en vang het water op in een pan. Als je geen residu in je siroop wilt hebben kun je een dunne doek gebruiken om de kleinste stukjes mee op te vangen. Knijp de bloesem nog even goed uit, zodat je alle smaak en kracht van de bloesem in je water opvangt.
 4. Voeg per liter water een halve kilo suiker en sap van een citroenen toe. Breng dit langzaam en af en toe roerend aan de kook totdat alle suiker gesmolten is.
 5. Terwijl de siroop langzaam aan de kook raakt kun je de flessen goed omspoelen met soda en warm water. Spoel ze goed af en vul de flessen met heet water, zodat de flessen warm zijn als je de warme siroop erin giet. Zet de flessen op de kop (minimaal 10 minuten) en klaar is je siroop.

IMG_8274

IMG_8208

BEREIDINGSWIJZE MUNT-CITROENSIROOP

Deze siroop is eht verukkelijk! Al zeg ik het zelf. Heerlijk met wat verse munt, een schijfje komkommer of citroen en wat ijsblokjes. Perfect voor een warme zomerse dag. Kom maar op dus, met die warme dagen!!

 1. Spoel de muntblaadjes af onder de kraan en leg ze in een pan. Vul de pan met water zodat de blaadjes net onder water staan.
 2. Voeg het sap van drie biologische citroenen toe en de uitgeperste schil van 1 citroen. Voor meer citroensmaak kun je ook de tweede citroen toevoegen.
 3. Breng het langzaam aan de kook. Haal van het vuur en laat de munt een paar uur trekken (minimaal 2 uur).
 4. Giet de munt en citroen af en voeg per liter water 500 gram ongeraffineerde rietsuiker toe (daarin zitten de werkzame stoffen die jouw lichaam helpen om het suiker te verteren; in tegenstelling tot de witte bewerkte suikers die deze stoffen niet meer bevatten) en breng langzaam en al roerend aan de kook tot alle suiker gesmolten is.
 5. Giet de siroop in de warme, gedestileerde flessen. Zet deze op de kop weg of zet ze rechtop in een pan en kook ze 10 minuten in een klein laagje water (5 cm).

IMG_1112

BEREIDINGSWIJZE AARDBEIENSIROOP

 1. Gebruik het liefst aardbeien uit de tuin of biologische aardbeien, omdat aardbeien een dunne schil hebben absorberen ze de pesticiden die je er niet af kunt wassen.
 2. Gebruik 500 gram aardbeien: was de aardbeien, haal het steeltje eraf en snijd de aardbeien in partjes
 3. Doe de aardbeien in een pan en vul deze met water tot de aarbeien net onder water staan (ongeveer 500-600 liter) en breng dit aan de kook. Laat dit 10-15 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
 4. Leg een dunne doek in het vergiet en doe daar de aardbeien in. Laat uitlekken en knijp de aardbeien in de doek goed uit.
 5. Voeg sap van twee citroenen toe en 500 gram ongeraffineerde suiker. Breng het zachtjes aan de kook tot de suiker gesmolten is.
 6. Giet de siroop over in warme, gedestileerde flessen en zet deze op de kop weg, of kook de flessen rechtop in een pan met een laagje water (5 cm).
IMG_8393

aardbeisiroop mag je door een doek laten uitlekken om een zo helder mogelijke siroop te krijgen

IMG_1114

Mjam heerlijk! Kom maar op met die warme, zwoele dagen!

 

Advertenties

One thought on “4x zelf siroop maken: vlierbloesem, munt-citroen, aardbei en meidoorn

 1. Dank je wel lieve Sanne! Verheug me er zeer op om je te zien! Heb zo’n zin in Parijs! Heb mijn paspoort weer opgeduikeld. Croisantjes eten op de Champs de Lycee!

  Wow! Of vlierbessensap in de achtertuin drinken, ook goed!

  Liefs! En dank namens Hetty, die een goede heupoperatie achter de rug heeft. Haar andere heup moet ook nog binnenkort, maar deze operatie is kennelijk heel goed verlopen…

  Liefs en tot morgen!

  Alex

  PS: Edith gebeld, maar niet bereikt… Date: Tue, 31 May 2016 14:20:37 +0000 To: alexdvries@hotmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s