Wie is kruidenrek?

Lang lang geleden wilde kruidenrek eens een professioneel kruidenrekje worden. Met kombuis en koksmuts en al liep ik stage en leerde de theorie van het professionele koken. Maar zo jong als ik was wilde ik de wereld in en niet staan zweten tussen de vier hete muren die het vak van de chef eigen zijn. Vele omzwervingen, passies en studies later is de passie voor het koken altijd bijgebleven. Snijden, hakken, experimenteren, ruiken, proeven en delen. Met verse groenten en kruiden een lekker potje koken. Maar het is ook een fijn avontuur om recepten aan te passen, iets nieuws te fabriceren van restjes of met dingen uit de vriezer. Om daarna al het eten op tafel te zien staan en er samen van te genieten.

Zo vaak heb ik iets heerlijks gemaakt waarvan het recept (en het hele idee) vergeten is. En dat is vooral de reden van dit blog. Zodat ik kan vastleggen wat er in die magische momenten tijdens het koken is gebeurd. Dat ik het nog eens kan produceren. En dat ik het kan delen met anderen die niet aan tafel zaten die avond :-).

De naam kruidenrek is gebaseerd op mijn filosofie dat je met een uitgebreid assortiment kruiden de gezondste maaltijden kan maken. Hoe ik dat bedoel? In pakjes, zakjes en kant-en klaarmaaltijden zijn vaak ingredienten verwerkt die niet altijd even gezond voor je zijn, zoals kleur-geur en smaakstoffen, grote hoeveelheden zout en suiker en nog meer creepy E-nummers. Een dressing waar de groene stukjes “iets” bovenin de fles drijven maakt mij toch wat wantrouwig over wat er precies in de dressing verwerkt is dat die dingetjes blijven drijven. Mijn peterselie en bieslook zinken namelijk naar de bodem. Dat is normale gang van zaken in simple physics geloof ik, dus is wat er in de pakjes zit difficult physics :-p. En laten we wel wezen, eten moet niet ingewikkeld zijn!
Nou ben ik niet heel streng hierin, en af en toe een pakje kruidenmix voor een snelle nasi kan best handig zijn. De term “met mate” neem ik wel in acht (jaja wijsheid komt met de jaren ;-)). Maar zelf een kruidenmix samenstellen, de geuren van elk afzonderlijk kruid ruiken en in je opnemen, combinaties maken met andere kruiden, en de verandering waarnemen als een kruid warm wordt. Dat zijn op zichzelf mooie magische momenten!

Kruidenrek is Sanne Jaspers. Eerst en vooral moeder van 2 kleine kinderen en gepassioneerd amateurkok. Ik heb heel lang vegetarisch gekookt voor mezelf. Mijn vriend is een carnivoor pur sang en omdat ik vlees ook wel erg lekker vind, ben ik tegenwoordigeen flexatarier, zoals dat zo mooi heet. Twee of drie keer per week eten we geen vlees. Het vlees dat we eten is zoveel mogelijk biologisch. Ik ben voor een schone wereld waarin we respectvol omgaan met elkaar, dus ook de dieren en planten!!!! Gezond en gelukkig vlees is daarbij ook zoveel lekkerder!

Mijn leukste herinnering aan koken is dat ik de bruiloft van een studiegenoot mocht cateren. Er waren 120 gasten! De voorbereidingen mocht ik doen in een professionele keuken waar ik toendertijd in de bediening werkte. Het feest vond plaats in de schuur van een pittoreske oude boerderij. De keuken van de boerderij was al net zo pittoresk ingericht met een hele kleine oven, een tweepitter en een magnetron. Het electriciteitsnet was niet bestand tegen mijn grootschalige voedselvoorbereidingen en protesteerde regelmatig door maar volledig plat te gaan. Ik moest dan weer in een klein kastje kruipen om de stoppen recht te zetten en snel weer naar de keuken rennen om al het eten op schalen te krijgen. Hoe ik al het eten op tijd, en warm, op de buffettafels heb gekregen is mij een raadsel. Dat het een paar intensieve weken waren en een zenuwslopende avond dat weet ik nog wel, maar ik heb van elke vermoeiende minuut genoten. Het grootste compliment kreeg ik een half jaar later toen een vriend, die op de bruiloft was, mij vroeg ook voor zijn bruiloft te cateren.

Veel plezier met dit blog en heb je zelf een goed idee, een opmerking of wil je gewoon gezellig wat kwijt, voel je dan vooral vrij om te reageren.

Howdie!

Advertenties

12 thoughts on “Wie is kruidenrek?

  1. Hallo Kruidje roer mij wel wat leuk je blog site, ik zal vaker hier komen on je te lezzen en ideeen op te doen. Mijn galgenmaal hmmm virgin olijven olie koriander peterselie zwarte olijven geitenkaas, veel groene sla in verschillende variatie’s in ieder geval geen geen dood beestenvlees in mijn lijf als ik ga…en dan lekker zonder alcohol gemaakte echte tiramisu met slagroom en restretto koffie erbij om zolang mogelijk wakker te blijven en te geneiten van de laaste uren die traag zullen gaan en je bloed zullen laten denderen door je bloedvaten een bonkend hart en 100.000 gedachten en emoties wow dan voel je pas dat je leeft…lijkt mij kus kus kus we gaan nooit aan de galgenmaal wat wij zijn engelen

  2. Leuk idee, ik zie dit nu pas!
    Kan ook regelmatig zelf wat inspiratie gebruiken.
    Misschien ook handige tips voor kindvriendelijke gerechten. Ben de andijvie met gehaktballen en lasagne met spinazie inmiddels wel een beetje zat. 😉

    Veel lezers toegewenst!

    Gr. Eef

  3. Hoi Sanne, wat leuk dat je een blog over eten en koken bent begonnen. Ik als enthousiaste kok wil dat graag lezen. Ga snel je broccoli taart uitproberen.

    Groetjes
    Marco

  4. Hee Sanne, ik vind je blog echt super. Lees deze elke keer weer. En ga binnenkort aan de slag met jouw chocoladetaart recept. Heel veel succes en kijk uit naar je volgende recept.

  5. Pingback: Superfoods: De Bataat | Soulvability

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s